Tunceli’de Su Kereviti Avcıları: İhraç İçin Çalışmalara Devam Ediyor
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Kıraçlar köyünde balıkçılar, baraj gölünde dünyanın en kaliteli tatlı su ıstakozları arasında yer alan su kerevitlerini avlamaya devam ediyor. Bu balıkçılar, yakaladıkları kerevitleri Irak, Rusya ve birçok Avrupa ülkesine ihraç etme faaliyetleri yürütüyor.
Keban Barajı, 1965 yılında elektrik üretimi amacıyla inşa edilmeye başlanmış ve 1975 yılında su tutmaya başlamıştır. Bu baraj, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Kıraçlar köyünü etkileyerek bazı kısımlarının su altında kalmasına neden olmuştur. Zamanla köy sakinleri, balıkçılığın yanı sıra bu alanda su kerevitleri avlamaya da yönelmiştir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu Okan Aydın, KPSS sınavını kazanamayınca köyüne geri dönmeye karar verdi. Babasından kalan tekneyi ve ağları yenileyen Aydın, arkadaşı Sertaç Bulut ile birlikte 20-100 metre derinliğe indirdikleri ağları bir hafta beklettikten sonra avladıkları kerevitleri topluyor. Haftada ortalama 400 kilo kerevit avladıklarını belirten Aydın, “Kerevit tohumları 1980 yılında göle bırakıldı. Sabah erkenden köyde bu işi yapan birçok arkadaşla tekneye çıkıyoruz. Herkesin alanı ayrı” dedi.
Haftada Ortalama 300 Kilo Kerevit Avlıyoruz
Aydın, yaklaşık 1.500 ila 2.000 metre ağlarının olduğunu ve haftada iki gün sabahları gelip ağlardaki kerevitleri topladıklarını ifade etti. Topladıkları kerevitleri kafeslerde muhafaza ettiklerini belirten Aydın, "Suda ağdan gelen hepsini alamıyoruz. Belirli bir boyutun altında olanları suya geri bırakıyoruz. Haftada ortalama 300 kilo civarı kerevit çıkarıyorum. Avladıklarımızı müteahhide teslim ediyoruz; bu canlı olarak Isparta’ya taşınıyor. Yenilmeden önce ölmemesi lazım" şeklinde konuştu.
‘Doğanın İçinde Keyifle Para Kazanıyoruz’
Okan Aydın, büyük şehirlerdeki asgari ücretli işlerden uzak durarak köyünde doğanın içinde çalışmanın ve çok kazanmanın kendisine sağladığı mutluluğu dile getirdi. “İl merkezine 140 kilometre mesafedeyiz. İnsanın istediği zaman her şeyi başarabileceği bir örneğiz. Bu küçük köyden yurt dışında ihracat yapabiliyoruz. Büyük şehirlerde birçok insan ulaşım gibi sıkıntılar çekiyor, biz doğanın içindeyiz” ifadelerini kullandı.
‘Köyümüzü Terk Etmediğimiz İçin Mutluyuz’
Bölgedeki diğer balıkçılardan Sertaç Bulut, Keban Barajı’nın kendilerine iyi bir geçim kaynağı sağladığını ifade etti. "Keban Barajı kurulduğunda köyümüzün bir kısmı sular altında kaldı. Fakat burada kalanlar yeni alanlar oluşturarak köyü büyütmeye devam etti. Benim ailem de burada kaldı ve balıkçılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Okan ile birlikte kerevit avcılığı yapıyoruz" dedi.