Türkiye’nin Cari Açığına Yönelik Madencilik Düzenlemeleri Hızlanıyor
2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, Türkiye’nin cari açığında enerjiden sonra en önemli kalem olan madencilik sektörü için "İthalat Bağımlılığının Azaltılması" başlığı altında önemli düzenlemeler hayata geçirilecek.
Düzenlemeler Hızlandırılacak
Programın gereklilikleri doğrultusunda, önümüzdeki üç yıl içinde tüm doğal kaynak yönetim sistemlerinin uyumlu hale getirilmesi için merkezi bir yönetim sistemi kurulması için çalışmalar hızlandırılacak. Bu çerçevede, maden arama faaliyetleri kamu yararına tanımlanacak ve yatırım güvencesini artıran düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, ithalat bağımlılığının azaltılması amacıyla Türkiye’nin Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi hazırlanacak.
Uluslararası İşbirlikleri Geliştirilecek
Kritik maden ve minerallerin arz güvenliği için uluslararası doğrudan yatırımlar konusunda Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile işbirliği fırsatları artırılacak. Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF), madencilik yatırımları sayesinde ithalat bağımlılığının azaltılmasına ve cari açık ile dış ticaret dengesinin iyileştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
Petrol ve Doğal Gaz Çalışmaları Artırılacak
Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarına yönelik hem yurt içi hem de yurt dışında arama ve üretim faaliyetleri artırılarak, bu rezervlerin katma değeri yüksek şekilde ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Böylece, enerji ve diğer kritik emtiaların yurt içindeki üretimi teşvik edilerek, ithalat talebinin sınırlandırılması amacı güdülüyor.
Madencilikte Kamu Yararının Önemi
Sektör temsili yapan bir yetkili, tüm doğal kaynak yönetim sistemlerinin tek elden yönetilmesinin sektör için kritik bir beklenti olduğunu belirtti. "Madencinin ruhsat alması yetmiyor; mülkiyet izinleri için çeşitli kurumlardan izin almak gerekiyor. Tek elden bir yönetim sistemi geliştirilirse, bu sıkıntılar aşılabilir" şeklinde ifade etti.
Ayrıca, OVP ile maden ve minerallerin yurt içi rezervlerle karşılanmasının planlandığını vurgulayan yetkili, kamu yararı tanımının sektördeki sıkıntıları azaltacağını kaydetti.
Yatırım ortamının iyileşmesine büyük katkı sağlayacak düzenlemeler ile birlikte, TDT ile işbirliklerinin Kafkasya’daki maden potansiyelinin değerlendirileceğinin altı çizildi.
Öte yandan, OVP’de tedarik zincirlerinin güçlendirilmesine yönelik düzenlemeler ve yapay zeka uygulamaları ile dijital dönüşüm gibi konuların madencilik sektörü açısından önem taşıdığı belirtildi.