EDİP AKBAYRAM KİMDİR
Edip Akbayram, 29 Aralık 1950’de Gaziantep’te dünyaya geldi. Çocuk felci hastalığına henüz dokuz aylıkken yakalanarak, çalkantılı bir çocukluk dönemi geçirdi. Bu dönemde müziğe olan ilgisi de şekillendi.
Akbayram, gençlik yıllarını “Haftalığımdan biriktirdiğim paralarla ünlü pop sanatçılarının konserlerine gider, eve döndüğümde aynada onların taklitlerini yapardım.” ifadeleriyle anlatmaktadır. İlk gençlik dönemlerinde bir orkestra kurarak, yakınlardaki bir düğün salonunda amatörce müzik yapmaya başladı.
Lise döneminde kurdukları orkestrada, Pir Sultan Abdal ve Karacaoğlan gibi Türk halk şairlerinin eserlerini bestelemeye ve söylemeye başladılar. İlk plağı, “Kendim Ettim Kendim Buldum”, bu dönemde kaydedildi.
İlk plağını çıkardığı grubun ismi Siyah Örümcekler’dir. Plak, “Siyah Örümcekler-Gaziantep Orkestrası” ve “Edip Akbayram ve Siyah Örümcekler” adlarıyla iki farklı versiyonda piyasaya sürüldü.
Gaziantep’ten sonra, müziğin yeni adresi Adana oldu. Burada kurduğu orkestra ile sahne almaya başladı ve “Beyaz Saray” adlı bir gazinoda çalıştı.
1968 yılında liseyi bitirip İstanbul’a giden Akbayram, üniversite sınavlarına girerek diş hekimi olmayı hedeflese de müzik tutkusunu ağır bastı ve bu alanda kariyer yapmayı tercih etti.
İstanbul’daki yolculuğu, 1971 yılında Altın Mikrofon Yarışması’na katılmasıyla önemli bir dönüm noktası kazandı. Âşık Veysel’in bir şiirinden ilham aldığı “Kükredi Çimenler” adlı eseri ile birinci oldu.
1974’te Dostlar Orkestrası’nı kurarak Anadolu pop müziğinin önemli isimlerinden biri haline geldi. “Kara Kuzu”, “Deniz Üstü Köpürür” ve “Garip” adlı 45’liklerle çeşitli ödüller kazandı ve adını Türkiye genelinde duyurdu.
“Aldırma Gönül” ve “Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz” gibi eserleriyle satış rekorları kıran Akbayram, farklı kuruluşlardan toplamda 250 civarında ödül kazanmıştır.