Haber: Melike Şahin
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 6 bin 500 hastaya uygulanan yutulabilir mide balonu işlemi, Sağlık Bakanlığı tarafından askıya alındı.
Bu uygulamanın durdurulma nedeni ise, Fransa’da estetik-güzellik merkezlerinde yapılmaya başlanması ve buna bağlı olarak oluşan olumsuz sonuçlar olarak belirtildi.
Sağlık uzmanları, Fransa’da yutulabilir mide balonunun, genel cerrahi ve gastroenteroloji uzmanları dışında estetik merkezlerinde uygulanmasının bazı sorunlara yol açtığını ifade ediyor. Uygulamanın yalnızca bu iki uzman tarafından gerçekleştirilmesinin gerektiğini vurgulayan yetkililer, bunun dışında yapılmasının hastalar için tehlike arz edebileceğini belirtti. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar tedbir niteliği taşıyor.
Şu an için Sağlık Bakanlığı, yutulabilir mide balonunu takma izninin yalnızca genel cerrahi ve gastroenteroloji uzmanlarına verilmeyeceğini de duyurdu. Diğer yandan, Avrupa Birliği’nin 9 Şubat’ta konuyla ilgili vereceği karara ilişkin beklentiler de devam ediyor.
Yutulabilir mide balonu, cerrahi müdahale gerektirmemesi nedeniyle daha pratik bir yöntem olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 25 bin bireye bu balon takılmış durumda.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Oktay Banlı, yutulabilir mide balonunun, ameliyatı gerektirmeyen, geçici bir kilo kaybı sağlama yöntemi olduğunu kaydetti. Geçici olarak 6 ay boyunca midedeki yerini alan bu balonun, kapsül şeklinde yutulduktan sonra midenin içinde şişirildiğini belirten Banlı, bu uygulamanın daha ciddi bir sağlık riskine yol açabileceği konusunda duyarlı olunması gerektiğini ifade etti.