Kahramanmaraş’ta Biber Hasadı Başladı
Kahramanmaraş’ta yetiştirilen ve bölgeyle özdeşleşen biberde hasat dönemi başlamasıyla birlikte üreticiler tarlalarda yoğun bir çalışma içerisine girdi.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte mevsimlik işçiler tarafından toplanan biberlerin, çöp çıkarma ve kurutma işlemleri sonrasında sofralarda yerini aldığı bildirildi. İşletmelerde pul ve toz haline getirilen tescilli Maraş biberi, yemeklerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı, bölgenin dondurma, tekstil, altın ve metal sektörlerindeki faaliyetleri ile kırmızı biber üretimi ile dikkat çektiğini ve depremin ardından sağlanan desteklerle toparlanma sürecine girdiklerini belirtti.
“Maraş biberinin de tanınırlığını daha da artırmak istiyoruz”
Kahramanmaraş denilince akla gelen ürünlerden birinin biber olduğunu ifade eden başkan, kent genelinde 30 bin ton rekolte beklediklerini açıkladı. Geçen yıl 20 bin ton biber üretiminin yapıldığını kaydeden yetkili, bu yıl hedefledikleri üretimin 10 bin tonunun yurt dışına, 20 bin tonunun ise yurt içinde değerlendirileceğini aktardı.
Almanya, İngiltere, Fransa, Amerika, Rusya, Belçika, Danimarka, Avustralya, Avusturya ve Portekiz gibi birçok ülkeye Maraş biberinin gönderildiğini belirten yetkili, "Maraş tarhanasının bilinirliği kadar Maraş biberinin de tanınırlığını daha da artırmak istiyoruz." dedi.
Hibe ve Desteklerle Üretime Katkı Sağlanıyor
Türkoğlu ilçesinde çiftçilik yapan üreticilerden biri, bulunduğu bölgede 30 dekarlık araziye tescilli Maraş biberi ekti ve verimli bir hasat dönemi geçirdiğini ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan hibe ve desteklerle daha fazla üretime katkıda bulunduklarını dile getiren çiftçi, bir dekarda 1.500 ila 1.600 kilogram verim aldıklarını belirtti.
Çiftçi ayrıca, "Biber fidelerini şubat ayında toprakla buluşturduk. Tarlamızda Maraş biberinin Dila çeşidini uyguladık. Eylül ayında hasat dönemi başlıyor. Şu anda birinci hasadımızı yapıyoruz. İkinci hasadımızı da 15 gün sonra gerçekleştireceğiz. Bu türde istediğimiz verimi alıyoruz. Hasadını yaptığımız ürünlerin bir kısmını yerli firmalara teslim ediyoruz, bir kısmı ise aracı firmalar aracılığıyla yurt dışı pazarına ulaşıyor." şeklinde konuştu.