İktisatçı Mahfi Eğilmez, CNBC-e canlı yayınında Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Eğilmez, enflasyon verilerindeki baz etkisindeki düşüşün ardından yaşanacak dönemlerin daha kritik olacağına dikkat çekti. Enflasyonun gerilemesinin öngörülere uygun olduğunu kaydeden Eğilmez, fiyatların düşmesinden ziyade, artış hızının azaldığını vurguladı. Bunu bir örnekle açıklayan Eğilmez, “160 km/s hızla giden bir aracın 120 km/s hıza düşmesi” benzetmesiyle enflasyondaki durumu ifade etti. Ağustos ayı için öngördüğü %2,5’lik oran, %2,46 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedeflerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Eğilmez, Eylül ve Ekim aylarında 2 puan, Kasım ve Aralık aylarında ise 2,5 puanlık enflasyon beklentisi olması durumunda yıl sonu enflasyon oranının %44,3’e ulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası’nın %38 tahminine ulaşabilmesi için her ay enflasyonun %1,13 seviyelerinde kalması gerektiğini öngördü.
Enflasyonun riskli yanlarına dikkat çeken Eğilmez, baz etkisindeki büyük düşüşün sona ermekte olduğuna işaret etti. Eylül ayındaki yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) gerilemesinin Temmuz ve Ağustos’taki gibi olmadığını belirten Eğilmez, enflasyonun %35 seviyelerine gerilemesi ve burada sabitlenmesinin tehlike arz ettiğini vurguladı.
İkinci çeyrek büyüme verilerine de değinen Eğilmez, ilk yarıdaki %3,8 büyümenin ardından asıl durgunluğun Haziran ayından itibaren başladığını belirtti. Büyümenin genel olarak hizmet sektöründen kaynaklandığını ve harcamalarda %1,6 oranında bir artış yaşandığını ifade etti. Tüketim harcamalarındaki düşüşün enflasyonu daha da aşağı çekme potansiyeli taşıdığını belirten Eğilmez, üçüncü çeyrekte sıfıra yakın bir büyüme gerçekleşmesi halinde dördüncü çeyreğin daha da zorlu geçebileceğini öngördü.
Türkiye’nin BRICS üyeliğine ilişkin görüşlerini de paylaşan Eğilmez, BRICS ülkelerinin dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının %26 civarında olduğunu kaydetti. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerin Rusya ve Çin, ithalat yaptığı ülkeler arasında ise Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın bulunduğunu belirtti. Bu durumun Avrupa ve NATO ile ilişkileri olumsuz etkilemediği sürece BRICS üyeliğinin sorun oluşturmadığını vurguladı.