Türkiye, deprem bölgesindeki istihdamı korumak ve yeni istihdam alanları oluşturmak amacıyla işletmelere 500 milyon dolarlık yeni bir dış finansman sağladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Türkiye’nin çeşitli alanlarda uygun koşullarda ve uzun vadeli dış finansman sağlamaya yönelik çalışmaları devam ederken, deprem bölgesine yönelik kaynak aktarımı hız kesmeden sürdürülüyor.
Bakanlığın yürüttüğü uygulamalar neticesinde, deprem bölgesine yönelik “Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi”nin ikincisi, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandı.
11 İL FAYDALANACAK
Söz konusu proje dahilinde, Dünya Bankası’ndan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ’ye (TKYB), Bakanlık garantisi ile 500 milyon dolar finanman aktarılacak.
Projeden, depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa’nın yanı sıra, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli gibi 7 komşu iller de yararlanacak.
Bu proje ile, istihdamın korunması ve yeni istihdam fırsatlarının oluşturulması hedefleniyor. Projenin odak noktası, bu illerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ve büyük ölçekli işletmelere uzun vadeli finansman sağlamaktır.
“ÇALIŞMALARIMIZA KARARLILIKLA DEVAM EDİYORUZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından bölgede yoğun bir yeniden imar sürecinin başlatıldığını vurgulayan Şimşek, şunları ifade etti:
“Afetin bölge ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için yürütülen çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede, başta Dünya Bankası olmak üzere uluslararası kuruluşlarla işbirliğimiz kararlılıkla sürdürülmektedir. Ekonomi programımızın nihai hedefi kalıcı refah artışıdır ve bu hedef doğrultusunda katma değerli yatırımların desteklenmesi, üretim ve ihracatın artırılması ile istihdamın güçlendirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.”