Çay, tüm gün boyunca keyifle tüketilen içeceklerden biridir. Yakın zamanda gerçekleştirilen bir araştırma, çay demlemenin bilinmeyen faydalarından birini gün yüzüne çıkardı. ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, çayın demlenme sürecinin, suda bulunan kurşun ve kadmiyum gibi ağır metalleri “büyük ölçüde” azalttığını keşfetti.
Science Daily’nin haberine göre, bu çalışma çayın farklı türleri, çay poşetleri ve çeşitli demleme yöntemlerinin, sudaki ağır metal oranının azaltılmasına olan etkilerini inceledi. Araştırmacılar, belirli miktarda ağır metal içeren su çözeltileri oluşturarak, kaynama sıcaklığına yakın sıcaklıklara ısıttıkları bu çözeltiye, farklı zaman aralıklarında demlenen çay yaprakları eklediler. Sonrasında, demleme işlemi sonunda çözeltide kalan ağır metal miktarını ölçerek, önceki ve sonraki seviyeleri karşılaştırıldı.
Çalışmanın sonucunda, ince öğütülmüş siyah çay yapraklarının geniş yüzey alanı sayesinde ağır metal iyonlarıyla kimyasal bağ kurarak sudan “büyük ölçüde” arındırılmalarını sağladığı belirlendi. Ayrıca, çayın demlenme süresinin uzadıkça sudaki ağır metal oranının da düştüğü tespit edildi. Selülozdan yapılan çay poşetlerinin ise pamuk ve naylondan üretilenlere göre daha etkili olduğu vurgulandı.
Araştırma, ağır metallerin içme sularında sıkça görüldüğü bölgelerde çayın halk sağlığına olumlu katkılar sağlayabileceğini göstermekte. Bu bulgular, “ACS Food Science Technology” dergisinde yayınlandı.