Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan özel bir hastanede 4 ay önce dünyaya gelen M.T. isimli bebeklerin ebeveynleri Murat ve Seda Ç. çifti, doktorların topuk kanı alımı talebini reddetti.
Hastane yönetimi durumu Sağlık Bakanlığı’na bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan şikayet sonrası Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ailenin davranışları hakkında soruşturma başlatıldı.
Soruşturma sürecinde Murat Ç.’nin ifadesine başvuruldu. Murat Ç., “Aşı, topuk kanı, sağlık taraması ve benzeri sağlık müdahalelerini kabul etmiyoruz. Rızamız olmadan hiçbir işlem yapılmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.
AİLEYE BİLGİ VERİLDİ
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen sağlık ekipleri, yenidoğan bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların tespit ve tedavisinde kritik öneme sahip olan topuk kanı uygulaması hakkında aileye bilgi verdi. Taramaların muhtemel etkileriyle ilgili bilgilendirilen aile, yine de uygulamayı kabul etmediğini ifade etti.
Aile, ikna edilmemiş olunca Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Murat Ç. hakkında “Aile hukukundan kaynaklı yükümlülüğü ihlal” suçlamasıyla soruşturma devam etti.
YAPTIRIM UYGULANMALI
Savcılık, yürütülen soruşturmayı tamamlayarak, Murat Ç.’nin “Aile hukukundan kaynaklı yükümlülüğü ihlal” suçlamasıyla ilgili yeterli kanıt bulamadıklarını belirtti. Bu kapsamda şüphelinin bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmediğine dair bir iddiada bulunulmadığı vurgulandı ve bu sebepten takipsizlik kararı alındı.
Ancak, genel sağlığın korunmasını sağlamak amacıyla hukuka uygun bir şekilde yapılan topuk kanı alımına karşı gelmeleri nedeniyle, Kabahatler Kanunu’nun 32’inci maddesi gereği Murat Ç.’ye idari para cezası uygulanması için dosya İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletildi.
TOPUK KANI NEDİR?
Bebeklerin sağlığı için kritik öneme sahip olan topuk kanı testi, doğuştan var olabilecek genetik hastalıkların erken tanısı amacıyla uygulanan bir tarama yöntemidir.