Gazze’deki azınlık Hristiyan nüfusu için Katolik dünyanın ruhani lideri Papa Francis, her zaman önemli bir destekçi olarak öne çıkmıştır.
Bölgedeki tek Katolik papaz olan Peder Gabriel Romanelli, CNN’e verdiği bir röportajda, savaşın 18 ay önce başlamasından bu yana her gün Papa’dan telefon aldıklarını aktardı.
Görüşmelerin çoğunlukla 15 dakika sürdüğünü belirten Romanelli, bu süreçte Papa’nın kilise liderleri ve kilisede sığınan bazı Filistinlilerle de konuştuğunu ifade etti.
GAZZE’NİN UNUTULMADIĞINI HATIRLATTI
Papa Francis, Filistinliler için Gazze’nin unutulmadığını sürekli bir şekilde hatırlatmayı başaran bir figür haline geldi.
Romanelli, “Bu savaş boyunca -bu dehşet verici savaş sürecinde- bizi bir buçuk yıldan fazla bir süre boyunca aradığında, barış çağrısında bulundu ve tüm Gazze halkına dualarını iletti.” dedi.
Papa Francis, savaşın başlangıcından itibaren defalarca ateşkes çağrısı yaparken, İsrail’in bölgedeki kuşatmasını da açık biçimde eleştirdi. Ölmeden bir gün önceki Paskalya mesajında, “Barış ışığının Kutsal Topraklar’a ve tüm dünyaya yayılmasını” diledi.
SON GÜNDE DE ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI
Francis’in mesajında, “Gazze halkını ve özellikle de savaşın yol açtığı ölüm ve yıkımın yanı sıra dramatik ve içler acısı bir insani durum yarattığı Hristiyan topluluğunu düşünüyorum. Savaşan taraflara sesleniyorum: Ateşkes ilan edin, rehineleri serbest bırakın ve barış dolu bir geleceği özleyen aç bir halkın yardımına gelin!” ifadeleri yer aldı.
Gazze’deki Kutsal Aile Kilisesi, bölgenin küçük Hristiyan topluluğu için bir güvenli alan haline geldi. İsrail’in bombardımanları nedeniyle yerlerini terk eden Hristiyan aileler, bu cemaate yönelerek nispeten güvenli bir yer bulmayı amaçladılar.
İSRAİL SALDIRILARI 20 HRİSTİYANIN HAYATINI KAYBETMESİNE NEDEN OLDU
Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in saldırıları sonucunda bölgedeki küçük Hristiyan topluluğundan yaklaşık 20 kişi hayatını kaybetti.
Gazze’de yaşayan bir Hristiyan olan Musa Antone, Papa Francis’in yıllar boyunca Hristiyan topluluğuna moral verdiğini söyledi. Antone, CNN’e yaptığı açıklamada, “Gazze’nin tamamı için endişeliydi, Hristiyan topluluğuna güç ve güven veriyordu, böylece Gazze’yi terk etmeyeceklerdi.” dedi.
“BİR BABANIN DUYDUĞU ENDİŞE”
Papa Francis, Mayıs 2014’te işgal altındaki Batı Şeria’ya yaptığı tek ziyaretinde, Gazze’yi hiç ziyaret etmemişti. Ancak Kutsal Aile Kilisesi, onun bölgeyle ilgili endişesini “bir babanın çocukları için duyduğu endişe” olarak tanımladı.
88 yaşındaki Arjantinli Papa, 21 Nisan’da, Paskalya’dan bir gün sonra yaşamını yitirdi. Vatikan, ölüm nedeninin inme, koma ve geri döndürülemez kalp yetmezliği olduğunu açıkladı.
Papa Francis döneminde Vatikan, 2015 yılında Filistin’in bağımsızlığını tanımıştı.