Birleşmiş Milletler ile Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI), dün gerçekleştirdikleri ortak açıklamada, aşı ile önlenebilecek hastalıkların yanlış bilgi yayılımı ve uluslararası yardım kesintileri nedeniyle artmakta olduğuna dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adanom Ghebreyesus, Dünya Bağışıklama Haftası kutlamaları çerçevesinde yaptığı konuşmada, “Aşılar son elli yılda 150 milyondan fazla hayat kurtardı” dedi.
Genel direktör, küresel sağlık alanındaki finansman eksikliklerinin, sıkı bir çaba ile elde edilen ilerlemeleri tehlikeye attığını ifade etti. Ghebreyesus, “Aşılar sayesinde önlenebilen salgınlar, bütün dünyada artış gösteriyor, hayatları tehdit ediyor ve ülkeleri hastalık tedavisi ve salgın müdahalesi için giderek daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya bırakıyor” şeklinde konuştu.
VAKA SAYISI 2021’DEN BU YANA ARTIŞ GÖSTERİYOR
DSÖ, UNICEF ve GAVI tarafından yapılan ortak açıklamada, kızamığın “son derece tehlikeli bir geri dönüş” yaptığı ifade edildi. 2021’den bu yana vaka sayıları her yıl artarken, 2023’te bu sayının 10,3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, 2022’ye oranla yüzde 20 artış gösteriyor. Ayrıca, son 12 ayda 138 ülke kızamık vakası bildirirken, bunların 61’inde büyük çaplı salgınlar yaşandığı bildirildi.
Açıklamaya göre, bu durum 2019’dan bugüne en yüksek vaka sayısı olarak kaydedildi.
Menenjit ve sarıhumma vakaları ise son üç yıl içerisinde en yüksek seviyelere ulaştı ve dünya genelindeki en fazla vaka olarak öne çıkıyor.
AŞILANMAMIŞ ÇOCUK SAYISI ARTIYOR
Ülkeler pandemi döneminde oluşan aşı boşluklarını doldurmaya çabalarken, aşılanmamış çocuk sayısındaki artış devam ediyor. 2022’de 13,9 milyon, 2019’da ise 12,9 milyon olarak kaydedilen aşılanmamış çocuk sayısı, 2023 itibarıyla tahminen 14,5 milyon çocuğa ulaşması bekleniyor.
Bu bağlamda, 25 Haziran’da gerçekleştirilecek uluslararası bağışçılar zirvesi yaklaşırken, GAVI, “2026-2030 döneminde 500 milyon çocuğu korumak ve en az 8 milyon hayat kurtarmak” amacıyla en az 9 milyar dolar toplanmasını talep ediyor.