Sosyal medya platformu TikTok’da tıbbi bilgiler paylaşan Dr. Karan Raj, uyku alışkanlıklarının kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini ifade etti. Bununla birlikte, uyku için tercih edilen belirli saatlerin sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Raj’ın özellikle belirli bir saat aralığına yaptığı vurgu, sosyal medyada büyük bir etki yarattı.
Dr. Raj, uyku döngülerinin ortalama bir buçuk saat sürdüğünü ve bu süre zarfında beynin non-REM uykusundan REM uykusuna geçtiğini belirtti. Gece boyunca bu döngülerin sürekli olarak tekrarlandığını ve non-REM ile REM uyku fazlarının oranlarının değişiklik gösterdiğini vurguladı. “Gece uyurken daha derin ve onarıcı non-REM uykusu fazlasıyla bulunur,” diyen Dr. Raj, sabah saatlerine doğru daha hafif ve rüyalarla dolu REM uykusunun öne çıktığını ifade etti.
Her bireyin biyolojik ritminin farklı olduğunu dile getiren Dr. Raj, bazı kişilerin gece 11’de uykusuz kalırken, bazılarının ancak gece yarısından sonra uyuduğunu belirtti. “Düzenli uyku saatlerine uyulduğunda, uyku kalitesi artar,” dedi. Dr. Raj, gece saat 10 ile sabah 4 arasında uyanık kalmanın kanser ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabileceğine de dikkat çekti.
“Hangi saatte uyuduğunuzdan çok, uyumaya başladığınız saat daha kritik öneme sahiptir,” diyen Dr. Raj, özellikle sabaha karşı 3 veya 4 gibi uyumaya başlamanın REM uykusunun artmasına ve onarıcı non-REM uyku sürelerinin azalmasına yol açabileceğini ifade etti. “Bu durum, sabahın erken saatlerinde kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir,” diyen Dr. Raj, düzensiz uyku saatlerine sahip bireylerin bu etkileri daha yoğun yaşayabileceğini belirtti.
Dr. Raj, sabah saat 3 ile 4 arasında uyumaktan kaçınılması gerektiğini önerdi. Geç saatlere kadar uyanık kalma alışkanlıkları olan bireylerin, uyku düzeni oluşturarak sağlıklarına daha fazla özen göstermeleri gerektiğine vurgu yaptı.