Çin ve ABD’deki bilim insanlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği “Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski” adlı araştırma, İngiliz haftalık hakemli tıp dergisi BMJ’de yayımlandı.
1986-2021 yılları arasında yaklaşık 192 bin 28 kişi üzerinde yürütülen bu çalışmada, çikolata tüketiminin tip 2 diyabet üzerindeki etkileri incelendi. Ayrıca, çikolata türlerinin (sütlü ve bitter) etkileri ise 111 bin 654 kişi üzerinde değerlendirildi.
İlk grupta tip 2 diyabet vakası sadece 18 bin 862 kişide gözlemlenirken, çikolata türlerini ele alan grupta ise 4 bin 771 kişide bu hastalığın görüldüğü belirlendi.
Yapılan araştırmanın sonucunda, çikolata tüketen bireylerin tip 2 diyabet riskinin, çikolata tüketmeyenlere göre yaklaşık yüzde 10 daha az olduğu ifade edildi.
Haftada 5 ya da daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketen bireylerin tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 oranında azalma gösterebileceği kaydedildi. Buna karşın sütlü çikolata tüketiminin bu tip diyabet üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadığı vurgulandı.
Araştırma, sütlü çikolata tüketiminin uzun vadede kilo alımına yol açabileceğini göstermektedir. Bitter çikolatanın ise içeriğindeki proteinlerle ödem azaltma, kalp-damar sağlığını koruma ve antioksidan özelliklere sahip olduğu ifade edildi.
Katılımcıların diyetlerinin her dört yılda bir güncellendiği, kilo, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının düzenli olarak kayıt altına alındığı araştırmada, bitter çikolata tüketimindeki artışlar da incelendi. Her haftalık doz artışında tip 2 diyabet riskinin yüzde 3 oranında azaldığı bulundu.
Çalışma, bitter çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riskini azaltma potansiyeline sahip olduğunu ancak daha fazla kontrollü çalışma ile bu bulguların doğrulanması gerektiğine dikkat çekti.
2019 yılında dünya genelinde tip 2 diyabet hastası sayısının 463 milyon olduğu, bu sayının 2045 yılına kadar 700 milyona ulaşacağı tahmininin yapıldığı belirtiliyor.