Sudan’daki çatışmalardan etkilenen hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin olarak tespit edildi ancak sağlık sistemi çöktüğü için gerçek ölü sayısının daha fazla olması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Nisan 2023’ten bu yana Sudan’da 7 milyon 720 bin 119 kişinin ülke içinde yerinden edildiğini açıkladı. Ülkeyi terk edenlerin sayısı ise 2 milyon 196 bin 355 olarak belirtildi ve bu kişilerin yüzde 55’inin 18 yaş altındaki çocuklar olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’ın dünyada en fazla çocuğun yerinden edildiği ülke olduğunu duyurdu. IOM verilerine göre, yerinden edilen kişilerin yüzde 36’sının Hartum, yüzde 20’sinin Güney Darfur ve yüzde 14’ünün de Kuzey Darfur eyaletinden olduğu kaydedildi.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan genelinde durumun kötüleştiğini ve kadınların, çocukların ve ailelerin her şeylerini geride bırakarak kaçmak zorunda kaldığını belirtti. OCHA ayrıca Sudan’ın “son 20 yılın en kötü gıda güvensizliği” ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan’daki iç savaşın devam ettiği süreçte her 5 kişiden 1’inin acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşadığını ifade etti. Ghebreyesus, Sudan’da 755 bin kişinin felaket düzeyinde açlıkla, 25,6 milyon kişinin de akut seviyede açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Sudan Ülke Direktörü Eatizaz Yusuf, devam eden savaş nedeniyle ülkenin neredeyse yarısının insani yardıma muhtaç durumda olduğunu ve 3 milyon kişinin açlıktan ölebileceğini belirtti. UNICEF Sudan Ülke Temsilcisi Mandeep O’Brien ise yaklaşık 8,9 milyon Sudanlı çocuğun akut gıda güvensizliği ve hastalıklarla mücadele ettiğini söyledi.
2003’te Sudan’ın batısındaki Darfur’da başlayan çatışmalar sonucunda ülke çapında şiddetli çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Ayrıca Sudan’da milyonlarca çocuğun yetersiz beslenme ve okula gidememe sorunu ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.