Türkiye’nin yüksek teknolojili üretim ve yatırımların merkezi olma politikası meyvelerini vermeye devam ediyor.
Yüksek teknolojili ürün ihracatı, yılın ilk ayında 641,9 milyon dolar olurken, şubatta bu rakam 531,3 milyon dolar olarak kaydedildi. Mart ayında 707,3 milyon dolar olan yüksek teknolojili ürün ihracatı, nisanda 648,1 milyon dolar seviyesine düştü. Ancak, mayıs ayında bu rakam yeniden yükseldi ve 872,9 milyon dolarlık bir dış satım gerçekleşti. Haziran ayında ise yüksek teknolojili ürün ihracatı 732,1 milyon dolar oldu. Toplamda, yılın ilk yarısında 4,1 milyar dolarlık yüksek teknolojili ürün ihracatı gerçekleştirildi.
Yüksek teknolojili ürün ihracatı kategorilerine bakıldığında, “hava ve uzay araçları imalatı” sektörü 1,4 milyar dolarlık ihracatla en fazla paya sahip oldu. Bu sektörü, 1,2 milyar dolarla “eczacılık ürünleri ile bitkisel ürünlerin imalatı” sektörü izlerken, üçüncü sırada 547 milyon dolarla “ölçme, test ve kontrol amaçlı alet ve cihazların imalatı” sektörü yer aldı.
Orta-yüksek teknolojide ise motorlu kara taşıtları ihracatında yaşanan artış dikkat çekti. Yılın ilk çeyreğinde 6,8 milyar dolar olan orta-yüksek teknolojili ürün ihracatı, ikinci çeyrekte dalgalı bir seyir izledi. Ocak ayında 7,4 milyar dolara yükselen bu rakam, martta 7,9 milyar dolara çıktı. Nisan ayında 6,6 milyar dolarlık orta-yüksek teknolojili ürün ihraç edilirken, mayıs ayında 8,3 milyar dolarlık bir satış gerçekleşti. Haziran ayında ise orta-yüksek teknoloji ihracatı 6,7 milyar dolara geriledi. Toplamda, yılın ilk yarısında 43,7 milyar dolarlık orta-yüksek teknolojili ürün ihracatı gerçekleştirildi.
Bu tutara en fazla katkıyı 10,8 milyar dolarla “motorlu kara taşıtlarının imalatı” sektörü sağladı. Ardından, 5,2 milyar dolarla “genel amaçlı makinelerin imalatı” ve 4,7 milyar dolarla bazı kimyasal ürünler sektörü geldi. Toplamda, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatı 47,8 milyar doları bulurken, imalat sanayisi içindeki payı yüzde 40,2 oldu.