USD38,26
%0.13
EURO44,12
%0.08
EURO/USD1,15
%0.15
BIST9.321,64
%0
Petrol66,71
%0.68
GR. ALTIN4.303,82
%2.24
BTC3.369.886,26
%0.61
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yargı Reformu ile Bankacılıkta Köklü Değişiklikler!

Yargı Reformu ile Bankacılıkta Köklü Değişiklikler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde gerçekleştirilecek olan yeni düzenlemeler, bankacılık ve bilişim sistemlerinde önemli değişiklikler meydana getirecek.

Bu bağlamda, başta bankacılık ve bilişim sistemleri vasıtasıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık ve hırsızlık suçları olmak üzere, ceza yargılamasında el koyma ve müsadereden doğan sorunların giderilmesine yönelik adımlar atılacak.

SUÇA KARIŞAN BANKA HESABI ASKIYA ALINACAK

Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen suçlarla ilgili hesaplar, belirli bir süre için askıya alınacak. Bu süreçte, askıya alınan hesaplarda bulunan suça konu menfaa, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. maddesinde yer alan rapor alma şartı olmadan el konulabilecek.

El konulan menfaatin, suçtan zarar gören kişiye ait olduğunun tespit edilmesi durumunda, bu menfaat sahibine iade edilecektir.

ÇİPLİ KİMLİKLE DOĞRULAMA GELİYOR

Yeni düzenlemeler doğrultusunda, bankalar ve elektronik ödeme kuruluşları, kişinin çipli kimlik belgesini doğrulamadan hesap açamayacaklar.

YÜZÜ GÖRÜNMEYEN ATM’DE İŞLEM YAPAMAYACAK

ATM güvenlik kameraları tarafından tespit edilemeyen yüz görüntülerine sahip kişiler, ATM cihazlarından işlem yapamayacaklar. Ayrıca, ATM güvenlik kamerası kayıtları en az iki yıl süreyle saklanacak.

TELEFON ABONELİĞİNE SIKI DENETİM

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamındaki düzenlemeler, suçların önlenmesi amacıyla telefon aboneliklerinin kurulmasının bazı kimlik doğrulama yöntemleri ile sıkı kontrollere tabi olmasını sağlayacak.

Tüm telefon abonelik kayıtlarının güncellenmesi hedeflenmekte olup, belirlenen süre içerisinde güncellenmeyen hatlar iletişime kapatılacaktır.

EN FAZLA ÜÇ MOBİL HATTA İZİN VERİLECEK

Türk vatandaşları için en fazla üç, yabancı bireyler için ise bir mobil haberleşme hattına izin verilecek. Dolandırıcılık suçlarında kullanıldığı tespit edilen telefon hatlarının bağlantısı kesilebilecek.

OPERATÖRLERE 10 GÜN SÜRE

Süregeldiği bir soruşturma veya kovuşturma bağlamında, cumhuriyet savcısı, hakim ya da mahkeme tarafından talep edilen bilgi veya belgenin 10 gün içinde iletilmediği durumlarda, operatör şirketlerine idari para cezası uygulanabilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Yargı Reformu ile Bankacılıkta Köklü Değişiklikler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sondaki Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!