USD37,98
%0.18
EURO41,68
%-0.85
EURO/USD1,10
%-0.81
BIST9.379,83
%-1.1
Petrol65,58
%-6.5
GR. ALTIN3.710,58
%-2.27
BTC3.151.929,12
%-1.22
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vestel’den Elektrikli Araçlarda Yeni Atılımlar!

Vestel’den Elektrikli Araçlarda Yeni Atılımlar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vestel CEO’su Ergün Güler, katıldığı fuarda, Vestel Mobilite’nin belirlediği hedefler ve yatırım stratejileri hakkında basın mensuplarına önemli bilgiler sundu.

Güler, Vestel’in gelişmiş yazılım, ekran ve şarj çözümleriyle küresel bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini ifade ederken, uzun yıllardır yatırım yaptıkları mobilitenin yeni nesil iş alanı olarak stratejik bir konumda olduğunu belirtti.

Güler, “mobilite” kavramını içten yanmalı motorlardan elektrikli araçlara geçişteki paradigma değişimi olarak nitelendirdiklerini dile getirdi.

5 yıl önce dünyanın en değerli otomobil markaları arasında ilk sırada Toyota’nın 180 milyar dolar piyasa değeriyle, ikinci sırada Volkswagen’in 80 milyar dolarla ve üçüncü sırada Porsche’nin 70 milyar dolarla yer aldığını aktaran Güler, günümüzde ise Tesla’nın 670 milyar dolarla birinci sırada, Toyota’nın 240 milyar dolarla ikinci sırada ve Manisa’daki BYD’nın 90 milyar dolarla üçüncü sırada olduğunu belirtti. Güler, “Bu firmalar, 5 yıl önce ilk 10’da yer almıyordu, şimdi pazar dinamikleri değişiyor.” şeklinde konuştu.

ARTIK TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ OLDU

Otomotiv sektörünün artık daha fazla tüketici elektroniği ile ilişkili hale geldiğini vurgulayan Güler, “Vestel, 40 yıllık tecrübesini, çevikliğini ve kalitesini bu alana aktarıyor.” dedi.

“Tüketici elektroniği sektöründen geldiğimiz için, bu alandaki çevikliğimiz ve hassasiyetimiz ile Avrupa ve Japon pazarlarındaki kalite standartlarında üretim yapabilme avantajına sahibiz.” ifadesini kullanan Güler, otomotivdeki yerlerini de açıkladı.

Güler, elektrikli aracın pilini üretmeyeceklerini ancak ekranını üreteceklerini belirtti. “Evdeki televizyon ekranı ile arabadaki ekran aynı özelliklere sahip. Donanım ve yazılım açısından farklılık göstermiyor.” şeklinde konuştu.

UÇAK EKRANLARI DA VESTEL OLACAK

Ayrıca uçak içindeki ekranların da Vestel tarafından üretileceğini belirten Güler, global bir hava yolu şirketiyle anlaştıklarını ve bu şirketin 300 uçaklık filosunun ekranlarını üreteceklerini açıkladı.

Güler, otomotiv sektöründeki paradigma değişikliklerine yönelik olarak “anakart” ürünleri de üreteceklerini ifade etti. “Bu alanda zaten 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Diğer firmalara da bu ürünleri yapmayı düşünüyoruz, anlaşma yapmadan isim vermek istemiyoruz.” dedi.

Elektrikli araç ekosisteminde önemli bir oyuncu olmak amacıyla yeniden yapılandıklarını ve Bosch, Continental gibi markalarla rekabet için hazırlandıklarını belirten Güler, tüketicilerin “şarj noktası” ve “şarj süresi” konusundaki endişelerine de yanıt verdi. “Vestel şarj cihazının yanı sıra, 720 kilovatlık bir sistemi ilk Türkiye’de kurduk, İtalya için de ihracat anlaşmaları yaptık.” ifadelerini kullandı.

Güler, şarj kapasitesinin müsait olduğu durumlarda 8 dakikada yüzde 20’den yüzde 80’e kadar şarj imkanı sunduklarını belirtti ve “Bu üretim, dünyada bunu yapabilen nadir şirketlerden biriyiz.” dedi.

ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ

Vestel’in büyüme stratejilerinden biri olan enerji depolama alanlarında da önemli adımlar attıklarını ifade eden Güler, Türkiye ve Avrupa’da yenilenebilir enerji sistemleri kurulduğunda buna eşdeğer kapasitede enerji depolama sistemlerinin yapılmasının zorunlu olacağını belirtti. “Bu coğrafyada bunu yapabilen firma sayısı çok az ve Vestel de bu alanda çözüm ortağı olacak.” dedi.

Boston Consulting’in verilerine göre, elektrikli araç ekosisteminin 2030’da 3 trilyon dolara yükseleceğini aktaran Güler, “İlgilendiğimiz alan, bu 3 trilyon dolarlık pazarın 440 milyar dolarını kapsıyor. 2030’da elektrikli araç şarj istasyonu pazar büyüklüğü 100 milyar dolar, enerji depolama sistemleri ise 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak.” ifadelerini kullandı. Güler ayrıca, “Vestel’in hedefi, 3 yıl içinde milyar dolarlık bir değer yaratmaktır.” dedi.

Güler, mobilite alanında yapılan yatırımların ülke için stratejik olduğunu vurgulayarak, “Bu geçiş döneminde otomotiv sahnesinde Türkiye olarak önemli bir rol oynama fırsatımız var, bu fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

ÇİP SEKTÖRÜ

Çip sektörünün dünyanın en stratejik alanlarından biri olduğunu vurgulayan Güler, “Çip yazılım geliştirmesinde zaten yer alıyoruz. Mobilite alanında da çip üreticileri ile işbirliği yaparak yazılım geliştirmeyi planlıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

Türkiye’nin bu alanda inisiyatif aldığını söyleyen Güler, “Çip yatırımı ciddi maliyetler gerektiriyor ve özel sektör tek başına bu yükün altına giremez. Devletin desteğiyle bu süreç yaşanabilir.” dedi.

#Vestel #Mobilite #ElektrikliAraçlar #Teknoloji #YenilenebilirEnerji #ÇipSektörü #EnerjiDepolama

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Vestel’den Elektrikli Araçlarda Yeni Atılımlar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sondaki Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!