“ÇÜRÜKLERLE HAYATTA KALABİLİRLER”
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde havacılık ve uzay bilimleri alanında görev yapan profesör Lonnie G. Petersen, insanın büyük kuvvetlerle karşılaşması durumunda bilincini kaybetme olasılığının 4 G veya 5 G seviyelerinde gerçekleşeceğine dikkat çekiyor. Bu etki, G kuvvetinin yoğunluğuna ve yönüne ek olarak, maruz kalınan sürede değişiklik göstermektedir.
Kuzey Dakota Üniversitesi’nden profesörler Thomas Zeidlik ve Nicholas Wilson, federal uçuşa elverişlilik standartlarına atıfta bulunarak, Güney Kore’de meydana gelen Boeing 737 kazasındaki gibi bir uçak, ileri hareket halindeyken 9 G’den fazla sarsıntıya maruz kalmadığı takdirde, yolcuların ciddi yaralanma riskinin azalacağını belirtiyor.
Havacılık ve uzay fizyolojisi üzerine çalışan Zeidlik, yolcuların genellikle çarpma sırasında çürüklerle birlikte hayatta kalma olasılığının yüksek olduğunu ifade ediyor.
Ayrıca, modern uçakların emniyet kemerleri, hava yastıkları ve diğer güvenlik ekipmanları gibi çarpma bölgeleriyle donatıldığını belirterek, bu sistemlerin arabalardaki gibi yaralanma riskini minimize etmek amacıyla tasarlandığını vurguluyor.