USD38,01
%0.08
EURO41,69
%0.03
EURO/USD1,10
%-0.03
BIST9.379,83
%-1.1
Petrol63,59
%-3.03
GR. ALTIN3.650,60
%-1.62
BTC3.017.001,05
%0.69
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Batarya Sektöründe Büyüme Hedefliyor

Türkiye Batarya Sektöründe Büyüme Hedefliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Batarya Pazarında Önemli Gelişmeler

Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta ve dernek üyeleri, Türkiye’nin batarya pazarındaki gelişmeleri değerlendirdiler. Usta, cep telefonları, elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemleri gibi farklı alanlarda üretilen bataryaların küresel hacminin önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir büyüme göstereceğine dikkat çekti. Batarya teknolojilerinin, sürdürülebilir enerji geçişinin kritik unsurlarından biri haline geldiğini vurguladı.

Usta, pil ve batarya endüstrisinin hızla büyüyen ve dinamik bir sektör olduğuna işaret ederek, "Ülkemizdeki artan talebin yanı sıra G7 ülkelerinin 2030’a kadar ulaşmayı hedeflediği 1500 gigavatsaatlik yeni küresel enerji depolama hedefi de sektörümüz için önemli bir fırsat sunuyor. Bu alanda küresel pazarda daha etkin bir konuma gelerek ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayabiliriz. Bu nedenle, batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olma vizyonuyla hareket ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki batarya üretim ekosisteminde önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Usta, halihazırda 2 hücre üretim tesisinin aktif olarak çalıştığını, yatırım aşamasındaki gigavatsaat kapasitesine sahip 4 yeni tesisle bu sayının artacağını söyledi. "Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz." dedi.

Usta, ayrıca batarya sektöründe yatırımların artması için eksik mevzuatların tamamlanması ve süreçlerin kısalması gerektiğinin altını çizerek, bu alanda teşviklerin artmasını beklediğini sözlerine ekledi.

2030’a Kadar 10 Milyar Doları Aşması Bekleniyor

2022’de 573 milyon dolar üzerinde lityum-iyon pil ve batarya ithalatı gerçekleştiren Türkiye’nin, 2023 yılında bu rakamın 1,06 milyar dolara yükseleceğini belirten Usta, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun depolamalı enerji üretim lisansları ve elektrikli araç üretimleri ile Türkiye’nin lityum-iyon pil ve batarya talebinin 2030’a kadar 10 milyar doları aşmasını beklediğini ifade etti.

Usta, bu potansiyelin Türkiye’nin hücre ve batarya üretim tesislerinin artmasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Türkiye, 2022’de 10,5 milyon dolar olan pil ihracatını 2023’te 39,7 milyon dolara çıkardı. Şu anda çalışmakta olan yaklaşık 100 tesiste lityum-iyon batarya üretimi yapılmakta. Ülkemizin lityum-iyon pil potansiyelini değerlendirirken tüm bu verileri göz önünde bulundurmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Küresel Batarya Piyasasının 2030’da 9 Teravatsaate Ulaşması Öngörülüyor

Enerjide "oyun değiştiren" olarak kabul edilen batarya teknolojilerinin, özellikle "yenilenebilir enerji" sektörünün büyümesini destekleyecek şekilde dünyada en çok yatırım ve AR-GE yapılan alanlar arasında olduğunu söyleyen Usta, dünya genelinde batarya üretim kapasitesinin şu anda 2,6 teravatsaat seviyesinde bulunduğunu aktardı.

Usta, "2030’a gelindiğinde bu rakamın önemli bir artışla 9 teravatsaate ulaşması bekleniyor. Bu talep artışı, ülkemiz için de geçerli olarak, bu alandaki ihtiyacın yerli üretimle karşılanmasının gerekliliğini ortaya koyuyor." dedi.

2. Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde Masaya Yatırılacak

PİLDER’in batarya alanında yenilikçi fikirleri paylaşmak, en son teknolojik gelişmeleri ve uluslararası perspektifleri Türkiye’ye taşımak için 25-26 Eylül tarihleri arasında Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde 2. Batarya Teknolojileri Zirvesi’ni düzenleyeceğini belirten Usta, zirveye Türkiye dahil 12 ülkeden katılımcıların yer alacağını vurguladı.

Usta, ayrıca, "enerjide oyun değiştiren" olarak tanımlanan depolama teknolojilerinin kapsamlı bir şekilde ele alınacağı bu zirvenin, Türkiye’deki batarya ekosisteminin en sağlıklı şekilde gelişimine büyük katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

BateriTeknolojileri #EnerjiDepolama #SürdürülebilirEnerji #PILDER #Türkiye #BateriÜretimi #Innovasyon

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Türkiye Batarya Sektöründe Büyüme Hedefliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sondaki Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!