Sustalı ceylan terimi, çoğunlukla mecazi bir anlamda kullanılan bir ifadeyi temsil etmektedir. Bu deyim, iki kelimenin birleşimi sayesinde farklı anlamlar kazanabilir. “Sustalı” kelimesi, sustalı bıçak gibi açılıp kapanabilen, gizlenebilen veya ani hareket edebilen nesneleri tanımlamak için tercih edilmektedir. Bazı yerel ağızlarda karşılaşılan “sustalı gibi susmak” ifadesi de mecazi anlamda kullanılır ve bu da birinin birden sessiz hale gelmesi, aniden konuşmayı kesmesi anlamına gelir.
SUSTALI BIÇAK ÖZELLİKLERİ
Sustalı Bıçak ya da Sustalı Çakı, sapına yerleştirilmiş bir düğmeye ya da mandala basılmasıyla bıçağın, sap içinde sabitlenmiş bir çelik yay sayesinde otomatik olarak açılarak kullanıma hazır duruma gelmesini sağlayan bir tür çakı veya bıçaktır. Bu tür bıçakların uzunluğu 4 cm ile 18 cm arasında değişen pek çok model ve çeşit sunmaktadır.
Sustalı bıçaklar, günümüz itibarıyla başta Çin, Tayvan, Pakistan, Hindistan, İtalya ve ABD gibi çelik endüstrisine sahip ülkelere dair çeşitli boyut, kalite ve modellerde üretilmekte ve ihraç edilmektedir. Bu bıçakların kullanım amacı ve özellikleri, diğer çakılardan farklılık göstermemektedir.
Tarihsel olarak sustalı bıçakların kökeni 1850’li yıllara kadar uzanmaktadır. İlk olarak Almanya’da tasarlanan bu bıçaklar, pratik ve çok yönlü çakılar olarak geliştirilmiş olup, hemen her alanda kullanılmaya başlanmıştır.