Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında gelir beyanlarının denetimlerini artırmaya karar verdi.
Bu bağlamda, Vergi Denetim Kurulu (VDK), farklı sektörler ve meslek gruplarını incelemeye devam ederken, bu sefer gözler oyuncular, ses sanatçıları ve ajanslar üzerinde yoğunlaştı.
Yapılan analizler sonucunda, yüksek gelir grubunda olması beklenen sanatçı ve ajansların gelir beyanlarının oldukça düşük seviyelerde olduğu ortaya çıktı.
İlgili süreçte, bu kişilerin ve ajansların vergi beyannameleri, banka hesap hareketleri, dijital platformlar üzerindeki faaliyetleri, reklam gelirleri ve diğer kazançları detaylı bir şekilde inceleniyor.
Analizlerde, Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi’ne giren oyuncu ve ses sanatçılarının, gelirlerini düşük göstermek adına yakınları ve menajerleri gibi aracılar üzerinden tahsilat yaptıkları ve banka hesaplarına gelen tutarlarla beyanları arasında tutarsızlıklar bulunduğu belirlendi.
Bu kapsamda, sanatçıların ajansları ile çalıştıkları işletmeler arasındaki ilişkiler de ayrı bir şekilde değerlendirildi.
BİR OYUNCUNUN 100 MİLYON LİRADAN FAZLA KAZANCINI BEYAN ETMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ
Yapılan analizler sonucunda, yaklaşık 150 sanatçı ve ajans riskli olarak tespit edildi. Bu incelemelerden birinde, yalnızca bir oyuncunun bir yıl içerisinde 100 milyon liradan fazla kazancını beyan etmediği ortaya çıktı.
İlk aşamada belirlenen 150 sanatçının, vergi müfettişleri tarafından gelirleri ve beyanları arasındaki farkı açıklaması amacıyla toplantıya davet edileceği bildirildi.
İlk inceleme sonrasında sanatçıların 2024 yılı için verecekleri gelir veya kurumlar vergisi beyanları da gözden geçirilecek. RADAR Sistemi üzerinden yapılan taramalar sonrasında beyan edilen gelir ile gerçekleştirilen harcamalar arasındaki tutarsızlık da araştırılacak. Bu durumda bariz bir uyumsuzluk tespit edilen mükellefler, “riskli” kategorisine alınacak.
“VERGİ BEYANLARININ DOĞRU YAPILMASI HAYATI ÖNEM ARZ EDİYOR”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi adaletinin tesis edilmesinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti. Şimşek, “Amacımız, kazancı yüksek olanlardan daha fazla, düşük gelirli olanlardan ise daha az vergi almak. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için doğru alanlara yönlendireceğiz.” dedi.
Denetimlerin cezalandırma değil, vergi uyumunu artırmayı hedefleyen bir yaklaşımla gerçekleştirileceğini vurgulayan Şimşek, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleniz her zaman devam edecek. Bu bağlamda yüksek gelir elde eden mükelleflerin gelir beyanlarını doğru ve eksiksiz bir şekilde yapmaları son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.