RTÜK’ten Önemli Açıklamalar: Yayın Politikaları Üzerine Uyarılar
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), geçtiğimiz yayın döneminde yayıncılık ilkelerinin ihlal edilmesi nedeniyle bazı müeyyidelerin uygulanmasının gerekliliğini açıkladı. Kurum, hem toplumda bazı sorunların provoke edilmemesi hem de yayıncıların cezai yaptırımlara maruz kalmamaları adına uyarıların dikkate alınmasının önemine vurgu yaptı.
Son dönemde yaşanan kadına ve çocuklara yönelik şiddet olayları gibi adli konuların medyada gündeme gelmesi, açıklamada dikkat çekilen bir diğer husus oldu. "Bu elim olayların medyada işleniş biçimleri ise maalesef kendilerinden beklenen olgunluktan, basın meslek ilkelerine riayet etmekten çok uzaktır. Mahkemelerin verdikleri yayın yasaklarının hiçe sayıldığı, mağdurların ve yakınlarının medya aracılığıyla tekrar tekrar mağdur edildiği bir yayıncılık anlayışıyla karşılaştık. 6112 sayılı yasada geçen ‘Yayıncılık ilkeleri’, tüm basınımızın imza vererek desteklediği ‘Görsel işitsel medya etik ilkeleri’ ve ‘Uluslararası basın etik değerleri’ ortadayken, son dönemde sergilenen olumsuz medya tavrı halkımızın tepkisini çekmektedir" denildi.
Ayrıca, RTÜK tarafından daha önce ilan edilen "Kadına yönelik şiddetle mücadele etik ilkeleri" ve "Spor programları yayın etik ilkeleri" gibi kararlar da hatırlatıldı. Üst Kurulda alınan ilke kararlarının tüm medya kuruluşlarını bağlayıcı nitelik taşıdığı ifade edilirken, "Üzerinde durduğumuz son çalışmamız ise ‘Gündüz kuşağı programları ilke kararları’dır. İlerleyen günlerde bu tarz programlardaki aşırılıkların giderilmesi için alınacak tedbirler kamuoyuyla paylaşılacaktır" açıklaması yapıldı.
Medyanın bilinçlenmesi amacıyla farkındalık artırıcı kamu spotları, ikame programlar ve kamuoyu araştırmaları gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, şiddeti özendirici nitelikteki yayınlar nedeniyle 47 kez müeyyide uygulandığı kaydedildi.
"Şiddet Olağanlaştırılamaz" Uyarısı
Yapılan açıklamada, medyanın "reyting şehvetine kapılarak hassasiyetlerden uzak sorumsuz bir yayın politikası yürütemeyeceği" ifade edildi. "Medya, kaynağı belirsiz dedikodu ve iddiaları gündeme getiremez. Her türlü şiddet olayı çocukların ekran başında olabileceği saatlerde televizyonlara taşınamaz. Kontrolsüzce verilen görüntülerle şiddet olağanlaştırılamaz ve münferit olaylar sanki toplumun genelinde varmış gibi gösterilemez" denildi.
Aynı zamanda, ulusun güvenlik güçlerinin canlarını ortaya koyarak görevlerini yerine getirirken, suç ve suçluyla mücadelede izlenim doğuracak yayınların yapılmaması gerektiği vurgulandı. "Medyada şiddeti özendirecek veya normalleştirecek yayınlar asla yapılamaz" ifadeleriyle basın ve ifade özgürlüğünün insanları mağdur edecek şekilde kullanılamayacağı aktarıldı.
RTÜK’ün, 6112 sayılı Kanunda belirtilen yayıncılık ilkeleri ve etik ilkelerini ihlal edenlerle ilgili mücadelesini sürdüreceği, bu yayın döneminde izleme uzmanlarının aralıksız çalışacağı, yasal ihlallerde ise en ağır cezai müeyyidelerin uygulanacağı belirtildi.
RTÜK Başkanı’ndan Sosyal Medyada Açıklama
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şiddet içerikli yayınlara karşı yürütülen mücadelenin yeni bir aşamaya geçtiğini, bu süreçte denetimlerin aktif hale geleceğini vurguladı.