Reklam Kurulu, ambalajlı ürünlerdeki gramaj, uzunluk, hacim gibi içeriklerde yapılan değişikliklerin yanıltıcı biçimde tanıtımını denetliyor. Tüketicilere sunulan bu ürünlerin ambalajları, ilgili yönetmelik çerçevesinde "reklam mecrası" olarak kabul edilirken, üzerlerindeki ifade ve görseller "ticari reklam" statüsü taşıyor. Kurul, bu ürünleri, tüketici başvuruları, rakip firmaların şikayetleri ve resen denetimler ile gözden geçiriyor.
İncelemeler sonucu, ambalajlarında gıda mevzuatına aykırı sağlık beyanları bulunan, içeriğinde katkı maddesi olduğu halde katkısız oldukları izlenimini veren, "hakiki" veya "gerçek" gibi abartılı terimler kullanan, işlenmiş gıdalarda "doğal" ibaresi yer alan, aşırı tüketimi önerilmeyen gıdaları çocukların dikkatini çekecek şekilde ambalajlayan, saygın kurum ve kuruluşların onayını ima eden ifadeler ile logolar kullanan firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanmakta.
Tüketiciler Şikayetlerini İletebiliyor
Tespit edilen ihlallerde üretici ve satıcı firmaların savunmaları alınırken, mevzuata aykırı her bir reklam için belirli bir idari para cezası, haksız ticari uygulamalar için de yine belirli miktarda idari ceza uygulanıyor. Bu yıl ambalajlı ürün tanıtımlarına ilişkin 22 dosya incelendi. Yanıltıcı olduğu tespit edilen 17 dosyadan 14’üne durdurma cezası verilirken, 3 dosya için hem durdurma hem de idari ceza uygulandı.
Bakanlık yetkilileri, tüketicileri ambalaj ve etiket bilgilerini dikkatlice incelemeye ve şüpheli durumlarda ilgili kurumlara başvurmaya teşvik etti. Şüpheli durumlarla ilgili olarak yapılacak başvurular yazılı veya dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Ticari reklama ilişkin başvurularda ise şikayet edilen tanıtımları belirleyici husus olarak bilgi ve belgelerin de sunulması gerekiyor.