Brent Petrol Fiyatlarındaki Değişim Ekonomik Endişeleri Besliyor
Geçtiğimiz hafta perşembe günü 80,4 dolar seviyesinde olan Brent petrol fiyatları, Çin ve ABD’den gelen zayıf ekonomik veriler nedeniyle son altı seansta bu seviyeyi sürdüremedi.
Çin’de geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre, yeni konut fiyatları 14 aylık düşüş trendini sürdürerek, temmuz ayında yıllık bazda yüzde 4,9 oranında düştü. Ayrıca, ülkenin sanayi üretimi beklentilerin altında kalarak yıllık bazda yüzde 5,1 artış gösterirken, işsizlik oranı yüzde 5,2 seviyesine yükseldi.
Öte yandan, ABD’den gelen zayıf işgücü verileri de ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri artırarak Çin’den kaynaklanan talep düşüklüğü beklentilerini güçlendirdi. ABD Çalışma Bakanlığı’nın Mart 2024’e kadar olan 12 aylık döneme ait tarım dışı istihdam verileri revize edildi ve istihdam artışı önceki açıklamalardan 818 bin daha az olarak düzeltildi.
Talep endişelerini körükleyen bu veriler, petrol fiyatlarını aşağı çekerek piyasadaki baskıyı artırdı. Öte yandan, Orta Doğu’da yaşanan ateşkes beklentileri ise arz endişelerini azaltarak fiyatların düşüşünde etkili oldu.
Geçtiğimiz hağfta 81,92 dolara çıkan Brent petrol fiyatları, bu seviyelerde tutunamayarak haftayı 79,1 dolardan kapattı. Çarşamba günü ise 75,7 dolara gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, aynı gün yüzde 1,3 değer kaybetti.
ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından petrol fiyatlarında bir miktar toparlanma yaşanırken, fiyatlar hala 80 dolar seviyesinin altında seyrediyor. Piyasa, ABD Merkez Bankası’nın alacağı kararlara odaklanarak önümüzdeki dönemde fiyatların seyrini belirlemeye çalışıyor.
Çin’in belirleyici bir petrol talep artışı göstermemesi, fiyatların yükselmesini zorlaştırıyor. Petrol piyasasındaki belirsizlikler ve talep endişeleri fiyatları aşağı çekerken, Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmelerin etkisinin sınırlı olduğu belirtiliyor. Jeopolitik faktörlerin ham petrol fiyatları üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu ve piyasanın halen zayıf olduğu vurgulanıyor.