NASA’nın Parker keşif aracı, 22 Mart itibarıyla Güneş’e yaptığı 23. yakın geçişini gerçekleştirdi. Bu geçiş, keşif aracının Güneş’e bugüne kadar gerçekleştirdiği en yakın ikinci geçiş olma özelliğini taşıyor. Parker, Güneş’e sadece 6,1 milyon kilometre mesafeye yaklaşarak saatte 692 bin kilometre (430 bin mil) hızla ilerledi. Bu hız, aracın Aralık 2024’te yapacağı geçişte ulaşacağı rekor hızla eşdeğer bir seviyede.
Tüm bilimsel cihazlarını aktif hale getiren Parker, Güneş’in dış atmosferi olan taç küreden önemli veriler toplama fırsatı buldu. Bu geçiş, Güneş rüzgarı ve taç küredeki aktiviteler hakkında daha önce elde edilemeyen ölçümlerin alınmasına imkan tanıyor.
TAÇ KÜREYE GİREN İLK İNSAN YAPIMI ARAÇ
2018 yılında NASA tarafından fırlatılan Parker Güneş keşif aracı, Güneş’e en yakın mesafeye ulaşan ve taç küreye giren ilk insan yapımı araç olma özelliği taşıyor. Aşırı sıcaklık ve radyasyona karşı özel bir ısı kalkanıyla korunan araç, bu görevleriyle birlikte Dünya’daki uydular, astronotlar ve enerji şebekeleri üzerinde etkili olan uzay havasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.