Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’dan Fiber Kablo Projesi Açıklaması
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, mevcut fiber ağ uzunluğunun 7 bin 676 kilometreye ulaştığını duyurdu. Bakan, "Tüm kara yollarımızdaki fiber ağımızı yaklaşık 20 bin kilometreye ulaştıracağız." şeklinde konuştu.
Bakan, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) çerçevesinde yürütülen fiber optik altyapı çalışmalarıyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumluluğundaki yollar üzerinde, güncel teknolojilerin kullanıldığı, yerli ve milli bir akıllı ulaşım ağı sisteminin faaliyete geçirildiğini bildirdi. Türkiye’nin devlet ve il yolu ağının 64 bin 768 kilometreye, otoyol ağının ise 3 bin 726 kilometreye ulaştığını hatırlattı.
Bakan, ulusal kara yolu ağında 68 bin 494 kilometre uzunluğunda güvenli, yenilikçi, çevreci ve sürdürülebilir bir akıllı ulaşım ağı oluşturma hedefiyle çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü vurguladı. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki şu anki gelişimle birlikte, kara yollarındaki trafiğin yönetiminde nesnelerin interneti gibi modern uygulamaların devreye alındığını açıkladı. Bakan, "Bu sistemlerin ortak bir merkezin çatı yazılımıyla kontrol edileceği entegre bir AUS yapısını hayata geçirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık." dedi.
AUS kapsamında kurulacak sistemlerin, farklı ulaşım modlarıyla etkili bir haberleşme altyapısı kurmasına yönelik çalışmalara dikkat çeken Bakan, KGM sorumluluğundaki yolları akıllı hale getirmek için 15 bin kilometre uzunluğunda bir fiber ağına ulaşmayı planladıklarını ifade etti. Fiber kablo ağı çerçevesinde yer alan 6 bin 973 kilometrelik yolu, trafik değerleri ve bütçe imkanlarına göre öncelikle ele alacaklarını ve bunu 5 aşamada gerçekleştireceklerini duyurdu.
İlk aşama olarak pilot bölge kabul edilen Tekirova-Antalya-Gazipaşa ve Antalya-Sandıklı kesiminde 520 kilometrelik fiber optik haberleşme altyapısının tamamlandığını bildiren Bakan, ikinci aşamada ise Ankara-Bursa ve Ankara-İzmir güzergahındaki 1452 kilometrelik kara yolu ağına fiber optik kablo altyapısının tesis edildiğini aktardı. Üçüncü aşamada ise birçok kesimde fiber optik kablo haberleşme altyapısı çalışmaları devam etmekte.
Dördüncü aşamada İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Bursa ve Kastamonu bölge müdürlüklerinin sorumluluk alanındaki yaklaşık 1733 kilometrelik karayolu için ihale çalışmalarının yürütüldüğünü ve bunların 2025 yılında tamamlanmasının planlandığını belirtti.
Bakan, mevcut otoyol ağı dahilinde 4 bin 629 kilometrelik haberleşme altyapısı bulunduğunun altını çizerken, "Bugüne kadar devlet ve il yollarında 3 bin 47 kilometre haberleşme altyapısını tamamladık, otoyollarla birlikte fiber ağ uzunluğumuz 7 bin 676 kilometreye ulaştı. Devlet ve il yollarına 12 bin kilometre daha fiber ağ kurmayı hedefliyoruz." dedi.