Ortadoğu’daki Gerginlik ve Küresel Ekonomik Veriler Finans Piyasalarını Etkiliyor
Ortadoğu’da devam eden çatışmalar ve dünya genelinde enflasyonla mücadele konusundaki belirsizlikler, yatırımcıların risk iştahını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İsrail’e yönelik balistik füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurması, bölgedeki gerilimi artırdı.
İsrail’in karşılık verme tehdidi ve İran’ın olası bir misilleme durumunda daha sert yanıt vereceği yönündeki açıklamaları, gerilimin sürmesine sebep oluyor.
ABD Ekonomisinde Daralma İşaretleri Beliriyor
ABD’deki ekonomik verilere göre, ağustosta JOLTS açık iş sayısı piyasa beklentilerinin üzerinde 8 milyon 40 bine ulaştı. Analistler, bu durumun iş gücü piyasasında beklenenden daha fazla bir soğuma olabileceği endişelerini artırdığını belirtiyor. Cuma günü açıklanacak istihdam verileri yatırımcıların yakın takibinde olmaya devam ediyor. Ayrıca, inşaat harcamalarının ağustosta yüzde 0,1 azalarak 2 trilyon 132 milyar dolara inmesi dikkat çekti.
ABD’nin Tedarik Yönetim Enstitüsü tarafından açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde 47,2 ile beklentilerin altında kalırken, S&P Global’in imalat sanayi PMI verisi 47,3 olarak revize edildi. Bu veriler, imalat sektöründeki daralmanın devam ettiğine işaret ediyor.
Savunma Hisseleri Yükselirken Kruvaziyer Hisselerinde Düşüş
Ortadoğu’daki gerginlik, bazı savunma ve enerji şirketlerinin hisselerinde artışa neden olurken, bu durumun aksine kruvaziyer şirketlerinde düşüşler gözlemleniyor. Lockheed Martin, Northrop Grumman gibi savunma şirketleri hisseleri yüzde 3 ila 4 arasında değer kazanmışken, kruvaziyer şirketlerinden Carnival, Norwegian Cruise Line ve Royal Caribbean Cruises hisselerinde gerilme yaşandı.
Faiz İndirim Beklentileri Güçleniyor
Yıl sonuna kadar Federal Rezerv’in 75 baz puan indirim yapacağı yönündeki beklentiler devam ediyor. Ayrıca, kasım ayında yüzde 60 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz indirimi olacağı öngörülüyor. Bu gelişmeler doğrultusunda ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,75 seviyelerinde işlem görürken, dolar endeksi 101,2 seviyesinden güne başladı.
Jeopolitik risklerin artışı altın fiyatlarını da etkiledi ve altının ons fiyatı dünkü kapanışın yüzde 0,3 altında 2.656 dolardan işlem görüyor. Bren petrolün varil fiyatı ise Ortadoğu’daki gerilimin etkisiyle yükseldi ve şu an 74,5 dolarda bulunuyor.
Avrupa Borsalarında Satış Baskısı
Avrupa borsalarında, Ortadoğu’daki çatışmalarla ilgili artan endişeler nedeniyle haftaya satış ağırlıklı bir başlangıç yapıldı. Avrupa banka endeksi yüzde 2,84 düşerek kayıplara öncülük etti. Euro Bölgesi’ndeki enflasyon oranı ise son üç yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 1,8 artış gösterdi. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını yumuşatacağına dair beklentileri artırdı.
Asya Piyasalarında Negatif Seyir
Yeni işlem gününde Asya piyasalarında, Hong Kong hariç negatif bir seyir gözlemlendi. Çin’de tatil nedeniyle işlemler gerçekleştirilmezken, Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) yeni lideri İşiba Şigeru, başbakan olarak atandı. Japonya’daki tüketici güven endeksi, beklentilerin altında 36,9 olarak açıklandı.
Türkiye’nin Borsa İstanbul’u Sert Düşüş Yaşadı
Son olarak, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 3,25 azalarak 9.351,22 puandan kapandı. Dolar/TL ise bankalararası piyasada 34,2080 seviyesinden işlem görüyor.