Kayseri’de Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, ‘Nano Parçacıklarla Zenginleştirilmiş Biyobozunur Stentlerin Kardiyovasküler Kullanımı’ projesi ile sağlık alanında önemli bir adım attı. Geliştirdikleri nano parçacıklı stent, enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltarak, hastaların ikinci bir operasyona gerek kalmadan stentin uzun süreli işlevini yerine getirmesini sağlıyor. Bu yenilikçi girişim, tıbbi cihazlar alanında devrim niteliğinde bir değişimi işaret ediyor.
“TEK BİR OPERASYONLA STENTİMİZİ TAKIYORUZ”
Projenin detaylarını aktaran Şahan, geliştirdikleri stentin sağladığı avantajları vurgulayarak, “Bu stentimizi MR ve bilgisayarlı tomografi ile görüntülenebilir şekilde tasarladık. Nano parçacıklar sayesinde enfeksiyon riskini en aza indirdik. Biyo bozunma özelliği ile sürecin optimize edilip çözünebilen bir hale getirilmesini sağladık. Bu sayede, metal stentlere göre tek bir operasyonla işlemi tamamlıyoruz ve ek bir operasyona ihtiyaç duymaksızın stentimizi takıyoruz. Bunun yanı sıra, stentimizi eşkenar dörtgen şeklinde tasarladık. Damarlarımızda kan akışının paralel bir şekilde olması nedeniyle bu şeklin yapısı paralel kuvvetler altında dayanıklılığı artırıyor. Mevcut zikzak ve oval desenli stentler ise bu tür kuvvetlere karşı dayanıksız kalabiliyor, bu da operasyon esnasında ciddi riskler doğurabiliyor. Bizim stentimizde ise bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için tasarıma büyük özen gösterdik” dedi.
“STENTLERİ İTHAL OLARAK ALIYORUZ VE MALİ AÇIDAN ZORLUYOR”
Projelerinin amacının kardiyovasküler hastalıklar için çözümler üretmek olduğunu ifade eden 12. sınıf öğrencisi Melike Nas Şahan, “Projelerimizin ana hedefi, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan kardiyovasküler hastalıkların tedavisine katkıda bulunmaktı. Bu yolda ilerleyerek stent üretimine karar verdik. Çünkü ülkemizde stentler ithal ediliyor ve bu durum ekonomik açıdan sıkıntılar yaratıyor. Maddi durumu belirsiz olan bireyler, her stenti temin edemeyebiliyor. Bunun için herkesin ulaşabileceği bir stent geliştirmeyi hedefledik. Bunu da nano parçacık teknolojisini entegre ederek, biyo bozunur, nano parçacık içeren ve maliyeti düşük bir stent üreterek başardık” sözlerini kullandı.
(Sondakihaber) Bu içerik Sedef Karatay tarafından yayına alınmıştır