Kanlı Ay, bilimsel temeli olmayan bir kavram olarak, Ay tutulması sırasında uydunun pas rengini andıran kızıl tonlara bürünmesini ifade eder. Bunun yanı sıra, bu terim, belirli bir noktadan iki yıl içinde gözlemlenebilecek dört tam Ay tutulmasını tanımlamak için de kullanılmaktadır.
Sciencealert’ın haberine göre, gökyüzü meraklıları için önemli bir fırsat sunan bu fenomen, aynı noktadan on yıl boyunca genellikle dört ya da beş tam Ay tutulmasının gözlemlenebilmesine rağmen, ardışık dört tutulmanın gerçekleşmesinin oldukça nadir bir olay olmasıyla dikkat çekiyor.
KANLI AY NEDEN KIRMIZI GÖRÜNÜR?
Dünya, Güneş’ten gelen ışığı keserek uzaya bir gölge oluşturur. Ancak, atmosferi bu gölgenin geçişine belirli bir miktarda ışık geçmesine olanak tanır. Atmosferdeki gazlar, ışığın bazı dalga boylarını kırarken, havadaki partiküller diğer dalga boylarını daha fazla dağıtır.
Özellikle kısa mavi dalga boylarının yerine, uzun kırmızı dalga boylarının yayılması daha yaygındır. Bu nedenle, gün doğumu ve gün batımında olduğu gibi, Ay tutulması sürecinde de kırmızıya çalan bir görüntü meydana gelir. Dünya’nın yarattığı gölge konisinin kenarlarında pas renginde bir parıltı oluşur ve Ay bu sayede kızıl bir renge bürünür.
KANLI AY NE ZAMAN GÖRÜLEBİLECEK?
Ay, Dünya’nın gölge alanından yılda yalnızca birkaç kez geçiş yapar. Bu durum, Ay’ın küçük boyutu ve dünya ile yakın mesafesi nedeniyle meydana gelir. Ayrıca, Ay’ın yörüngesi Dünya’ya göre hafif bir eğimle konumlanmıştır.
Güneş ışığı tamamen engellendiğinde, Dünya’nın atmosferinden geçen kırmızımsı ışık Ay yüzeyine ulaşarak ona ürkütücü bir kızıllık kazandırır.
Ayrıca, NASA tarafından “Süper Mavi Kanlı Ay” olarak adlandırılan nadir bir olay da oluşabilir. Bu durum, Süper Ay ile Kanlı Ay’ın aynı anda meydana gelmesiyle ortaya çıkar.
Bu eşsiz gökyüzü olayını kaçırmamak adına perşembe gecesi teleskop ve kameralarınızı hazır tutmayı unutmayın!