Myanmar, resmî olarak Myanmar Birliği Cumhuriyeti olarak bilinse de, Burma ya da Birmanya isimleriyle de anılmaktadır. Bu ülke, Güneydoğu Asya’nın kalbinde yer alırken, kuzeybatısında Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğusunda Çin, doğusunda Laos, güneydoğusunda ise Tayland ile çevrilidir. Ayrıca, güney ve güneybatısında Andaman Denizi ile Bengal Körfezi’ne kıyısı bulunmaktadır. Myanmar, Güneydoğu Asya’nın en büyük ülkesi olmakla birlikte, Asya genelinde de onuncu sıradadır.
MYANMAR ADI NEREDEN GELİYOR?
Myanmar’ın tarihî ismi, ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Birmanlardan kaynaklı Burma’dır. 1989’da kurulan askerî rejim, sömürge döneminin etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla ülkenin adını, Birmanların bir başka versiyonu olan Myanmar olarak değiştirmiştir. Bu yeni isim, ülkede hüküm süren rejime destek veren Çin gibi devletler tarafından benimsenirken, Batılı ülkeler bu değişikliği hoş karşılamamış ve uzun süre Burma ismini kullanmışlardır. Ancak, Myanmar’daki demokratikleşme hareketleri sonrasında bu tutumda bir gevşeme yaşanmıştır. Burma’nın Türkçedeki karşılığı ise Fransızca Birmanie’den türemiş olan Birmanya adıyla anılmaktadır.
MYANMAR COĞRAFYA
Myanmar, Güneydoğu Asya’da yaklaşık 678.500 kilometrekare (262.000 sq mi) bir alan kaplamaktadır. Şubat 2011 itibarıyla 14 eyalet ve bölgeden, 67 il, 330 ilçe, 64 alt ilçe, 337 kasaba, 2.914 vard bölgesi ve 68.290 köyden oluşan bir yapı sergilemektedir. Ülke, kuzeydoğuda Bangladeş’in Chittagong iliyle ve Hindistan’ın Mizoram, Manipur, Nagaland ve Arunaçel Pradeş eyaletleriyle sınır komşusudur. Kuzey ve kuzeydoğuda ise Çin’in Tibet ve Yünnan bölgeleriyle 2.185 km (1.358 mi) uzunluğundaki bir sınır paylaşmaktadır. Güneydoğu kısmında Laos ve Tayland ile komşu olan Myanmar’ın, ayrıca güney ve güneybatısında Bengal Körfezi ve Andaman Denizi’ne ait 1.930 km (1.200 mi) uzunluğundaki kıyıları mevcuttur.