Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri açıklandı. Ekonomi yönetiminin, para ve maliye politikaları kapsamında atılan adımların etkisiyle TCMB’nin swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024 tarihinden itibaren 66,5 milyar dolarlık iyileşme göstererek 31 Mayıs Cuma günü 1,5 milyar dolara yükseldi.
Programın olumlu etkileri görülmeye devam ediyor. Geçen yıl gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin ardından ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele programı, Merkez Bankası’nın rezervlerinden kredi risk primine kadar birçok alanda iyileşmeler sağladı. Dr. Fatih Karahan başkanlığındaki TCMB’nin etkili iletişim dili ve sadeleştirme adımları, yurt içi ve yurt dışında TL varlıklara talebi destekledi.
TCMB’nin swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024 tarihinde eksi 65 milyar dolar seviyesindeyken, 31 Mayıs haftasında 1,5 milyar dolara çıktı. Bu durum, 2 ay gibi kısa bir sürede net rezervlerde 66,5 milyar dolarlık “çok güçlü bir iyileşme” olduğunu gösterdi. Brüt rezervlerin yükselmesi uzmanları TL varlıklara olan ilginin devam edeceği konusunda teşvik etti.
Türkiye’nin kredi risk primi de son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 261 baz puana indi. Bu durum, Türkiye ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkın azalmasını sağlarken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşların Türkiye’nin kredi notunu artırmaları bekleniyor.
Ekonomi yönetiminin aldığı olumlu adımlar, enflasyon, cari açık ve diğer ekonomik göstergelerde iyileşmeler sağladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayı enflasyon verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “En kötüsü geride kaldı. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak.” dedi. Bu gelişmeler, Türkiye’nin ekonomik açıdan pozitif bir süreçte ilerlediğini gösteriyor.