İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirdiği bir video paylaşımında, cumhuriyet savcısı Francesco Lo Voi imzalı bir soruşturma bildirimi kağıdını gösterdi. Bu bildirim, Libyalı Najeem Osema Almasri Habish’in geçtiğimiz hafta serbest bırakılması ve ülkesine gönderilmesi ile ilgili olarak suça yardım ve yataklık ile kamu kaynaklarını kötüye kullanma iddialarında bulunduğunu ortaya koyuyor.
Meloni, paylaşımında “Bana şantaj yapılamaz. Beni korkutamazsınız. Özellikle milletin güvenliği söz konusu olduğunda İtalyanları savunma yolunda devam etmek niyetindeyim.” ifadelerini kullandı.
Başbakan, aynı soruşturma bildiriminin Adalet Bakanı Carlo Nordio, İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ve istihbarattan sorumlu Başbakanlık Müsteşarı Alfredo Mantovano’ya da ulaştığını belirtti.
Bu soruşturmanın, eski başbakanlardan Romano Prodi’ye yakın bir solcu politikacı olan Ligi Ligotti tarafından yapılan şikayet üzerine başlatıldığına dikkat çekti.
Meloni’nin bu açıklamaları, ülke genelinde en çok tartışılan konular arasında yer aldı.
Başbakan Meloni’ye, koalisyon ortakları olan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Matteo Salvini’den destek mesajları geldi.
Bununla birlikte, hakkında yürütülen soruşturmalara rağmen Meloni’nin current hukuki durumu gereği istifa etmesi gerekmiyor.
“ALMASRİ HADİSESİ”
Libya’da 2015 yılında Mitiga Cezaevi’nde yaşanan olaylara ilişkin Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yakalama emri bulunan Libyalı üst düzey polis memuru Najeem Osema Almasri Habish, 18 Ocak’ta İtalya’nın Torino kentinde gözaltına alındı.
O sırada Roma Temyiz Mahkemesi, Habish’in UCM ile İtalya Adalet Bakanlığı arasında gerekli iletişimin sağlanmadan gözaltına alındığını belirterek, hakkında başka bir suçlama olmaması nedeniyle serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Habish, 22 Ocak’ta serbest bırakılarak İtalyan devletine ait bir uçakla Libya’nın başkenti Trablus’a gönderildi.
UCM, Habish’in serbest bırakılması ve ülkesine gönderilmesi konusunda kendilerine danışılmadığını ifade ederek, İtalya’dan açıklama talep etti. Ülkedeki sol muhalefet partileri de hükümetin bu kararı üzerine eleştirilerde bulundu.
Başbakan Meloni ve İçişleri Bakanı Piantedosi, daha önce yaptıkları açıklamalarda, hükümetin Habish’i tehlikeli bir şahıs olarak acil bir güvenlik gerekçesiyle derhal ülke dışına çıkarmaya karar verdiğini belirtmişti.
Konu, kamuoyunda “Almasri hadisesi” olarak nitelendirilmektedir.