Maliye ekipleri, birçok sektörde hasılat tespit çalışmalarına hızla başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işletmelerin kasasında günlük hasılatları tespit edeceklerini duyurmuştu.
Şimşek, hasılat ile beyan arasındaki farkın yüzde 20’yi geçmesi durumunda mükelleflerin izaha davet edileceğini vurgulamıştı.
Söz konusu düzenleme, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren resmi olarak yürürlüğe girdi.
DENETİMLER RESTORANLAR ÜZERİNDEN BAŞLADI
Ekonomi Gazetesi’nin aktardığı bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, 81 ildeki defterdarlıklara yazı göndererek 3 Şubat-31 Temmuz tarihleri arasında mükellefler arasında toplu hasılat ve denetim çalışmalarının gerçekleştirilmesini talep etti.
Bu çerçevede, başta lokantalar olmak üzere çeşitli sektörlerde Maliye yetkililerinin hasılat denetimlerine başladığı ifade ediliyor.
İlk aşamada yeme-içme sektöründe denetimlerin gerçekleştirildiği belirtilmekte. Denetim elemanları, işletmelerin kasasına oturarak bir yandan Z raporlarını talep ediyor, diğer yandan günlük hasılatları kayda alıyorlar.
YÜZDE 20’LİK FARKA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR!
Mükelleflerin günlük hasılatlarını tespit etmek amacıyla her yıl, bir ayda üç kez yoklama yapılması planlanıyor.
Bu yoklamalarda tespit edilen günlük hasılatlar, aylık hasılatın hesaplanmasında kullanılacak. Aylık hasılatların toplamı tespit edilen ay sayısına bölünerek, o ay için ortalama hasılat tutarı belirlenmiş olacak.
Aylık ortalama hasılat, faaliyette bulunulan ay sayısıyla çarpılarak toplam yıllık hasılat hesaplaması yapılacak. Elde edilen rakam ile beyan edilen tutar arasındaki fark yüzde 20’nin üzerinde ise mükellef izaha davet edilecek.
PİŞMANLIK HÜKMÜ UYGULANAMAYACAK
Uzmanlar, izaha davet edilen işletmelerin pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacaklarını ve ödenmeyen her türlü ceza için gecikme zammının uygulanacağını aktarıyor.