Küresel ticaretin, 2024 yılında yıllık yüzde 3,3 oranında bir artış göstererek 33 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam, tarihteki en yüksek seviye olarak kaydedilecek. Ancak ticaret savaşlarının yayılma riski ve jeopolitik zorluklar, 2025 yılına dair belirsizlikler doğuruyor.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan Küresel Ticaret Güncellemesi raporuna göre, dünya ticareti bu yıl, geçen yıla göre 1 trilyon dolarlık bir artış gösterecek.
Bu yılki büyüme, özellikle hizmet ticaretinde kaydedilen yıllık yüzde 7’lik artışla destekleniyor. Ancak, küresel mal ticareti yüzde 2’lik bir artış göstermesine rağmen, 2022’deki zirve seviyenin gerisinde kalacak.
Ticaret savaşları ve devam eden jeopolitik zorluklar, küresel ticaretteki dayanıklılığa rağmen, önümüzdeki yıllarda belirsizlik yaratıyor.
– Gelişmekte Olan Ekonomiler İçin Fırsatlar
UNCTAD’ın raporuna göre, gelişmekte olan ekonomiler, daha düşük bir ticaret büyümesiyle karşı karşıya kalırken, bilgi ve iletişim teknolojisi ile hazır giyim gibi hızlı büyüyen sektörler, ticarette çeşitlilik ve dayanıklılık açısından fırsatlar sunuyor.
Bunla birlikte, gelişmekte olan ekonomiler için hayati öneme sahip olan geleneksel sektörlerde düşüş yaşanıyor. Örneğin, enerji ticareti üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 2, yıllık bazda ise yüzde 7 oranında gerilerken, metal ticareti hem çeyreklik hem de yıllık bazda yüzde 3 oranında daralma gösterdi.
Otomotiv ticareti de aynı dönemde yüzde 3’lük bir düşüş yaşarken, yılın sonunda otomotiv ticaretinin yüzde 4’lük bir büyüme ile tamamlanması öngörülüyor.
UNCTAD, gelişmekte olan ekonomilerin ticaretin çeşitlendirilmesini artıracak politikalar benimsemesi ve riskleri azaltmak amacıyla yüksek değerli sektörlere yatırımlar yapması çağrısında bulundu.
UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, ticaretin sürdürülebilir kalkınmanın temel bir unsuru olduğuna vurgu yaparak, “Gelişmekte olan ekonomiler, 2025’teki fırsatları değerlendirebilmek için koordineli bir desteğe ihtiyaç duyuyor.” ifadelerini kullandı.