Küresel Piyasalar Negatif Seyrediyor
Küresel piyasalar, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşan başkanlık seçimlerinin sonuçları ve Amerika Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar alacağı kararlar üzerindeki belirsizlikler nedeniyle olumsuz bir seyir izliyor.
Amerika ekonomisinde "yumuşak iniş" ihtimali yatırımcıların ilgi alanında kalmaya devam etmesine rağmen, enflasyonla mücadelede Fed’in planlarına dair belirsizlikler artmakta. Ülkede açıklanan makroekonomik veriler ve büyük şirketlerin finansal sonuçlarından elde edilen olumlu sinyaller, ekonomik aktivitenin güçlü kalmaya devam ettiğini göstermektedir. Bu durum, enflasyonun beklenenden daha yavaş güç kaybedebileceği endişelerini gündeme getiriyor.
Eş zamanlı olarak, başkanlık seçimlerinde iki adaya ilişkin anket sonuçları, kritik eyaletlerde birbirine yakın oy alındığını göstermekte ve bu durum siyasi belirsizlikleri artırmakta. Piyasalardaki risk iştahı ise gün geçtikçe azalmaktadır.
Belirsizlikler doları talep artırmakta; enflasyon endişelerinin yeniden ön plana çıktığı dönemlerde tahvil piyasalarında da bu durum kendini göstermektedir. Dolar endeksi, geçtiğimiz gün 29 Eylül’deki 100,9 seviyesinden yaklaşık %4,5 artış göstererek, 30 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi olan 104,6’ya ulaşmışken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de yükseliş trendini sürdürerek yaklaşık 3 ayın zirvesi olan %4,26’ya çıkmıştır.
Para piyasalarında Fed’in gelecek ay faizi 25 baz puan düşürmesine kesin gözüyle bakmaya devam edilirken, Aralık ayı için faiz indirimi beklentileri de önemli ölçüde gerilemiştir. Bankanın Aralık ayında faiz indirimine ilişkin tahminler %65 seviyesine düşmüştür. Önceki haftalarda ise bu oran çok daha yüksekti.
Ayrıca, dün yayımlanan Fed’in Bej Kitap raporunda, son dönemlerde neredeyse tüm bölgelerde ekonomik faaliyetlerde "çok az" değişiklik yaşandığı ve enflasyonun ılımlı seyrini koruduğu vurgulandı.
Analistler, siyasi belirsizlikler, enflasyon kaygıları ve Fed’in beklenenden daha yavaş faiz indirme ihtimalinin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını belirtiyor. Bu bağlamda yatırımcıların, seçim sonuçlarının açıklanmasına kadar "bekle-gör" tutumunu benimseyeceği düşünülüyor.
Bilanço dönemi devam ederken, ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın geliri, yıllık bazda %8 ve karı %17 oranında arttı.
Altının ons fiyatı ise %1,2 gerileyerek 2,715 dolardan işlem gördü ve ardından %0,5 artışla 2,727 dolara yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı ise %0,6 artışla 75,4 dolardan işlem görmeye devam ediyor.
Dün Kanada Merkez Bankası süregelen politikalarında 50 baz puan indirime giderek faiz oranını %3,75’e çekti. New York Borsası’nda ise Dow Jones endeksi %0,96, S&P 500 endeksi %0,92 ve Nasdaq endeksi %1,6 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar hafif karışık bir görünüm sergiledi.
Avrupa borsalarında ise olumsuz bir seyir gözlemlenirken, bu bölgede artan resesyon endişeleri yatırımcıların gündeminde yer almakta. Bugün açıklanacak makroekonomik veriler dikkatle izlenecek. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sıkı para politikalarının devam etmesine rağmen Başkan Christine Lagarde, veri odaklı karar almaya devam edeceklerini açıkladı.
Tahvil piyasalarındaki baskılar Avrupa’da da etkili olurken, Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi %2,339 ile 3 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ECB’nin Aralık’daki toplantısında 25 baz puan faiz indirimi beklenirken, 50 baz puan indirimi de alternatif senaryolar arasında yer alıyor.
Bu gelişmelerle birlikte, Almanya’da DAX 40 endeksi %0,23, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,5, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,1 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,58 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Asya piyasalarında ise yeni işlem gününde Japonya hariç genel olarak olumsuz bir hava hâkim. Çin ekonomisine ilişkin endişeler sürerken, Japonya’da açıklanan veriler ekonomik aktiviteye dair soru işaretlerini artırdı. Japonya’da imalat sanayisi, hizmet sektörü ve bileşik PMI sırasıyla 49, 49,3 ve 49,4 olarak gerileyerek aktivitedeki daralmayı gösterdi.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,2 yükselirken, Güney Kore’de Kospi %0,6, Çin’de Şanghay bileşeni %1 ve Hong Kong’da Hang Seng %1,5 düştü.
Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %1,4 gerileyerek 8,714,69 puandan kapandı. Dolar/TL ise %0,1 artışla 34,2844 seviyesinden kapanırken, bankalararası piyasada %0,1 azalışla 34,2770 seviyesinden işlem görmekte.
Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantı özeti ile yurt dışında dünya genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI gibi yoğun veri gündemlerinin takip edileceğini vurgularken, BIST 100 endeksinin 8,700 ve 8,500 seviyelerinin destek, 8,800 ve 8,900 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirtti.