Bilim insanları, köpekbalıklarının davranışları üzerine kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi ve yırtıcı hayvanların insanlara yönelik saldırılarında en büyük sorumluluğun insanların olduğunu tespit etti.
Araştırma sürecinin liderliğini üstlenen Adalar ve Çevre Gözlemevi Araştırma Merkezi’nde (CRIOBE) kıdemli bilim adamı Eric Clois, köpekbalıklarının insanlara saldırma eğilimlerinin düşük olduğunu ve çoğu saldırının aslında korkmuş bir yırtıcının kendini koruma içgüdüsüyle gerçekleştiğini ifade etti.
Clois, “Çoğu sosyal medya kullanıcısının yaptığı gibi, zararsız olduklarını göstermek için bir köpekbalığının sırt yüzgecine sarılmayı veya okşamayı önermiyorum” dedi.
İnsanların, Yorkshire terrier ile bir pitbull arasındaki farkı bildiklerini ve güvenli bir şekilde yaklaşmadan önce bir pitbull’u sevmezken, köpekbalıkları söz konusu olduğunda aynı mantığın geçerli olmadığını vurguladı.
Profesör, bu durumun insanların köpekbalıkları hakkında yeterli bilgi sahibi olmamaları ile ilgili olduğunu belirtti.
“KENDİLERİNİ TEHDİT ALTINDA HİSSEDERLERSE SALDIRIRLAR”
Yapılan çalışma, köpekbalıklarının çoğunlukla kendilerini tehdit altında hissetmeleri durumunda saldırgan davrandıklarını ortaya koyuyor. Kurbanlar, köpekbalıkları tarafından yiyecek için rakip olarak veya bölgesine müdahale eden denizcilik faaliyetleri olarak algılanabilen turistler ve balıkçılardan oluşuyor.
Bilim insanları ayrıca, köpekbalıklarının kendilerini savunmaya geçmeden önce insanlarla olan temastan kaçınmaya çalıştıklarını gözlemledi. Bu bağlamda, gerçekleşen ısırıkların büyük çoğunluğunun ciddi yaralanmalara yol açmadığı kaydedildi.
Bu durum, yırtıcı köpekbalıklarının kurbanını öldürmek ve avlamak amacıyla gerçekleştirdiği saldırılardan oldukça farklı bir hikaye sunuyor.