Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa, Türkiye gündeminde önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor.
Konya’da meydana gelen köpek saldırısı sonucunda hayatını kaybeden 2 yaşındaki Rana El Selci’nin ölümü ve farklı illerde yaşanan sahipsiz köpek saldırıları, bu yasa hakkında yeniden tartışmaları alevlendirdi.
BAKANDAN BELEDİYELERE ÇAĞRI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada Meclis’ten geçen ve yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu’nu yeniden gündeme getirdi.
Yasanın tüm yetkililer tarafından uygulanması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Kanunda belli sorumluluklar bulunmaktadır. Bu sorumluluklar yerine getirilmediği takdirde, görevini kötüye kullanma ve eğer ölüm veya yaralanma söz konusuysa taksirle yaralama ve taksirle öldürme suçları gündeme gelir.” ifadelerini kullandı.
YENİ YASA HANGİ DÜZENLEMELERİ KAPSIYOR?
Peki, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri kapsayan Hayvanları Koruma Kanunu neler içeriyor?
Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Meclis’ten geçen yasa ile birlikte, hayvanların yakalanıp kısırlaştırılması uygulaması sona eriyor ve sahipsiz hayvanların bakım evlerinde barındırılması ve rehabilitasyon süreçlerine yönelik yeni düzenlemeler öngörülüyor.
BELEDİYELERİN SORUMLULUKLARI NELER?
Bu yasa, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak sahipsiz hayvanların sahiplenecekleri zamana kadar bakımlarını ve tedavilerini sağlamak amacıyla hayvan bakım evleri kurmalarını zorunlu kılıyor.
Ayrıca, hayvan bakım evlerine kabul edilen ve rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilene kadar burada barındırılmaları sağlanacak.
Belirtilen düzenlemeler kapsamında, belediyelere 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakım evlerini kurma ve mevcut durumda olanların şartlarını iyileştirme yükümlülüğü getirilmiş durumda.
ÖZEL’DEN “YASAYI DÜZELTELİM” ÇAĞRISI
Muhalefet kanadı, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemenin çözümler getirmekten ziyade yeni sorunlar doğurduğunu savunuyor.
Rana bebeğin vefatı ve son günlerdeki saldırılar üzerine konuyu Meclis’teki grup toplantısında gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, iktidara çağrıda bulundu. Özel, yürürlükteki yasanın sokaktaki popülasyonu artıracağına dikkat çekerek, “Bu yasa al, götür ve ne yaparsan yap dediği için, hem de bu kadar büyük ekonomik kriz varken, hayvan barınağı gereksinimi varken bunun da önünde engel. Yeni kısırlaştırma için köpekler toplanamıyor ve sokaktaki popülasyon artıyor.” şeklinde konuştu.
Özel, yasayı iptal etmek için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını belirterek, “Gelin tekrar hem hayvanseverleri, hayvan hakları derneklerini, veteriner hekimlerini çağırarak bu yasayı Meclis’te düzeltelim.” dedi.