Türkiye’de kırmızı et tüketimi, son yıllarda ciddi bir düşüş göstererek sağlık açısından endişe verici seviyelere geriledi. Kişi başı yıllık kırmızı et tüketiminin 10 kilogramın altına düştüğü bildiriliyor. Bu rakam, ABD, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde 30 kilogramın üzerinde seyrediyor. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’ne (ETBİR) ait verilere göre, 2019 yılında kişi başı ortalama et tüketimi 12 kilogram iken, bu rakam 2020 tarihinden itibaren 10 kilogramın altına inmiş durumda. 4 kişilik bir ailenin 2019’daki yıllık et tüketimi 48 kilogramken, bu rakam 2020 sonrasında 28 kilograma geriledi. Mevcut et tüketimi, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerindeki seviyelerin oldukça altında kalırken, et üreticileri artan kuraklık ve yem maliyetleri nedeniyle fiyatların yükseldiğini ve halkın alım gücünün düştüğünü ifade ediyor.
Bir 4 kişilik ailenin yıllık 28 kilogram et tüketimi, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde bu miktarın iki katı kadar tahmin ediliyor.
### HAFTADA 2 PORSİYON
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, kırmızı etin aminoasitler, B12 ve demir açısından zengin olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir bireyin haftada en az 2 porsiyon et tüketmesi gerektiğini vurguladı. Yeterli et tüketilmediğinde kas kayıplarının yaşanabileceğini hatırlatan Dr. Kaya, “Porsiyonlar 150 gramın üzerinde olmamalı. Kırmızı et, B12 ve demir ihtiyacı için kritik bir gıda. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretimi için de et tüketimi önemlidir” dedi.
### KARBONHİDRAT YİYORUZ
Yeteri kadar et tüketilmemesi durumunda, insanların doymak için karbonhidrata yöneldiğine dikkat çeken Dr. Kaya, “Ekonomik nedenlerden dolayı makarna, pilav ve patates gibi karbonhidrat içeren gıdaların tüketimi artış gösterdi. Ancak bu beslenme tarzı kilo problemlerine yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı bir beslenme için, kişi besinlerinin yüzde 50’sini karbonhidrat, yüzde 30’unu protein ve yüzde 20’sini sebze ve meyve ile karşılamalıdır” şeklinde konuştu.
### SAĞLIKLI GELİŞİM OLMAZ
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, batıda hayvansal gıda tüketiminin yüksek olduğunu belirterek, “Hiç et tüketmediğimiz takdirde sağlıklı bir gelişim sağlayamayız. Günlük besinlerimizin yüzde 20’sini hayvansal gıdalardan almak gerekir. Haftada 2 kez el büyüklüğünde et tüketmek yeterlidir, ancak her gün et yemek doğru bir yaklaşım değildir” ifadelerini kullandı.
### GÜNDE 100 GRAM
Uzman Diyetisyen Tuba Kayan Tapan, kırmızı et tüketmemenin kas kütlesine olumsuz etkiler yarattığını belirtti. “Kırmızı et, karnitin ve kreatin açısından zengindir; bu da kaslarda enerji depolar ve kasın gücünü artırır” diyen Tapan, şöyle devam etti: “Kırmızı etin içinde B12, B3, B6 ve demir ile birlikte çinko bulunmaktadır. Günde 100 gram kırmızı et tüketmek önemlidir. Kas gelişimi ve beyin fonksiyonları için et tüketmek gereklidir.”
Kırmızı et, kas yapısı için önemli bir gıda olmasının yanı sıra, çocuklar ve gençler ile yoğun çalışan bireyler için elzemdir. Kırmızı etin eksikliği durumunda, vücut kaslardan beslenmeye başlar ve bu da kas erimelerine yol açabilir.
### ET ÜRETİMİ GERİLİYOR
ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, Türkiye’nin önümüzdeki on yıl içerisinde et ithalata devam etmek zorunda kalacağını öngördü. 2010 yılında başlayan et krizinin çözümü için Türkiye, canlı hayvan ve et ithalatına yönelmişti. 2010’dan sonra toplam 6.5 milyon büyükbaş ve 3.2 milyon küçükbaş hayvan ile 337 bin ton et ithal edilerek yaklaşık 10.7 milyar dolar ödeme yapılmıştı. 2023 yılında tahmini olarak 1 milyon 830 bin ton civarında olan kırmızı et üretiminin, 2024 yılında 1 milyon 730 bin tona gerilemesi bekleniyor.
#KırmızıEt #KişiBaşıTüketim #SağlıklıBeslenme #ETBİR #GıdaGüvenliği #BeslenmeÖnerileri