Bir grup bilim insanı, James Webb teleskobunu kullanarak büyük patlamadan yalnızca 290 milyon yıl sonra ortaya çıkan bir galaksi keşfetti.
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) tarafından geliştirilen James Webb teleskobu (JWST), başarılı bir şekilde fırlatıldıktan sonra yörüngesine yerleşerek çalışmalarına başladı. Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alan James Webb Uzay Teleskobu, Güneş sisteminin dışındaki yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırıyor.
James Webb Uzay Teleskobu, son zamanlarda “Kozmik Şafak” olarak adlandırılan ve Büyük Patlama’dan sonra geçen dönemde ortaya çıkan galaksileri keşfetmek için kullanılıyor. Bilim insanları, teleskop aracılığıyla büyük patlamadan sadece 290 milyon yıl sonra ortaya çıkan bir galaksiyi keşfettiler. Bu galaksi, JADES-GS-z14-0 olarak adlandırılıyor ve şaşırtıcı derecede parlak ve bin 600 ışık yılı genişliğinde.
Uzmanlar, bu rekor kıran en uzak galaksinin sadece uzaklığıyla değil, aynı zamanda büyüklüğü ve parlaklığıyla da dikkat çekici olduğunu belirtiyorlar. Bilim insanları, bu tür daha da uzak galaksilere dair daha fazla keşif yapmayı umuyorlar.