Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomik gelişmelere dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ortadoğu ve diğer bölgelerdeki çatışmaların son bulması çağrılarını yineleyen Sözcü, özellikle Ortadoğu’daki son dönemde yoğunlaşan çatışmaların gündemlerinde yer aldığını vurguladı. Sözcü, “Çatışmanın daha da tırmanma olasılığı, riskleri ve belirsizliği artırıyor. Bu durumun bölge ve ötesindeki ekonomik sonuçları büyük olabilir. Son gelişmeleri değerlendirirken ekonomik etkiler hakkında konuşmak için henüz çok erken, ancak şunu biliyoruz ki ekonomi çatışmanın merkezinde yer almakta,” ifadelerini kullandı.
Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve İsrail’in çatışmalardan ciddi biçimde etkilendiğini dile getiren Sözcü, son bir yılın Batı Şeria ve Gazze ekonomisi üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti.
Sözcü, “Gazze’de sivil halk, çok kötü sosyoekonomik koşullar, insani kriz ve yetersiz yardım dağıtımıyla karşı karşıya,” diyerek durumu özetledi. Batı Şeria’daki kötü ekonomik beklentilerin daha da bozulduğunu, ilk yarıda gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) görülen yüzde 25’lik düşüşün resmi verilerle desteklendiğini aktardı. Ayrıca, Lübnan’da yaşanan yoğun çatışmaların mevcut kırılgan makroekonomik ve sosyal durumu da daha da kötüleştirdiğini ifade etti.
İsrail’deki çatışmaların etkilerini de ele alan Sözcü, geçen yılın son çeyreğinde GSYH’nin yaklaşık yüzde 20 daraldığını ve bu yılın ilk yarısında kısmi bir toparlanmanın gözlemlendiğini belirtti. Yöredeki ekonomik duruma ilişkin güncel projeksiyonların, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ile paylaşılacağı açıklandı.
ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylemleri sonrası ülkede enflasyonun azalmaya başladığını kaydetti. Enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ifade eden Sözcü, Fed’in, enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek tüketim harcamaları fiyat endeksinin yıl sonunda yüzde 2,5 ve gelecek yılın ortalarında yüzde 2 olmasının beklendiğini söyledi. “Para politikası eylemleri açısından Fed uygun bir şekilde hareket ediyor,” dedi.
Risk dengesi değişikliği nedeniyle Fed’in gevşeme sürecini başlattığını da belirten Sözcü, bankanın veriye dayalı kararlar almayı sürdürmesini tavsiye etti. Ayrıca, ABD’nin doğu yakasındaki limanlarda çalışan işçilerin grevine dair gelişmelerin dikkatle izlendiğini ve tedarik zincirlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için mümkün olan en kısa sürede bir anlaşma yapılması gerektiğini vurguladı.
Japonya’nın para politikası üzerindeki değişiklikleri de ele alan Sözcü, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) önemli adımlar attığını ve bu değişikliklerin enflasyonu hedefle uyumlu hale getirmekte yardımcı olacağını dile getirdi. BoJ’a, veri odaklı kalmaya devam etmesi ve enflasyon tahminleri ile uyumlu olarak faiz oranlarını kademeli bir biçimde artırma tavsiyesinde bulunuldu.
#IMF #KüreselEkonomi #Çatışma #Ortadoğu #Enflasyon #ABD #BoJ