IMF Türkiye’deki Asgari Ücret Artışı Hakkında Uyarıda Bulundu
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Türkiye’nin 1 Ocak’ta gerçekleştireceği asgari ücret artışında, geçen yılki gibi enflasyonu artıracak bir artış yapılmaması gerektiğini vurguladı. Walsh, yoksul kesime destek önlemlerine öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu yılın Ocak ayında Türkiye’de asgari ücrette yapılan yüzde 49’luk artış, yılın ilk çeyreğinde enflasyonun ciddi bir şekilde yükselmesine neden olmuştu. 2025’te geçerli olacak asgari ücret hakkında Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilgili bakanlık ve sendikaların katılımıyla Aralık ayında toplanmaya başlayacak.
Walsh, Washington’daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters’a yaptığı açıklamada, “(Bu yüksek artışın) bu yıl olmamasını umuyoruz. Çünkü enflasyonun yüksek olduğu birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgari ücretin bu oranda artırılması enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturuyor" şeklinde konuştu.
Walsh, Türkiye’nin düşük gelirli çalışanların kazanımlarını artırmak amacıyla, nakit transferleri yaparak ya da hükümet desteklerini daha etkin bir şekilde düzenleyerek sosyal programlar geliştirmesi gerektiğini belirtti. Mayıs ayında yüzde 75 ile zirve yapan enflasyon, Eylül ayında yüzde 49.4’e gerileyerek politika faizi olan yüzde 50’nin altına düştü.
Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayında faizleri sabit tutarken, enflasyondaki iyileşmenin hızıyla ilgili belirsizliklerin de artmış olduğunu açıkladı. Ayrıca, TCMB’nin bir iki ay içinde faiz indirimlerine gidebileceği beklentilerine dair herhangi bir mesaj vermediği bildirildi.
Walsh, finansal koşulların zaten sıkılaştığını belirterek, TCMB’nin iletişimini güçlendirmesi ve enflasyon hedefi olan yüzde 14’e ulaşmak için daha fazla faiz artışı yapılabileceğini dile getirdi. Walsh, "TCMB sıkılaştırma yanlısı bir tutum izledi ve enflasyonun düşüş trendine girmesi sağlanana kadar faizleri sabit tutmayı planlıyor" dedi. Ancak, piyasalarda TCMB’nin faiz indirim tarihine yönelik farklı beklentilerin var olduğunu hatırlattı.
IMF, Türkiye’de enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 24 seviyelerinde olacağını öngörüyor. Reuters anketlerine göre, 2025 sonunda enflasyonun yüzde 25’e düşmesi bekleniyor. TCMB’nin faiz indirimi beklentileri ise Kasım’dan Aralık veya Ocak ayına kaymış durumda.
Walsh, istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalatı gereksinimlerinin Türkiye’yi enerji şokları ve hızlı enflasyon artışlarına karşı daha savunmasız hale getirdiğine işaret etti. Ülkenin bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak aşabileceğini vurguladı. IMF, Türkiye’nin maliyetli enerji sübvansiyonlarını azaltmaya devam etmesini teşvik ederken, yoksul hanelerin olumsuz etkilerden korunmasının önemine de dikkat çekti.
IMF, "Ne kadar erken sübvansiyonları reforme ederseniz, o kadar fazla para tasarrufu sağlarsınız" açıklamasında bulundu.