Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk ‘Enflasyon Raporu’nu bugün kamuoyuna duyurdu. Raporda, vatandaşların tasarruflarını hangi alanlarda değerlendirdiğine dair ilgi çekici bilgiler yer aldı.
TCMB’nin yaptığı analizde, hanehalkının tasarrufları mevduat, hisse senedi, altın ve konut gibi farklı alanlarda değerlendirme imkanına sahip olduğu ifade edildi.
Banka, hanehalkının varlıklarındaki değer artışının, yurt içi harcamaları etkileyerek ekonomik büyüme ve enflasyonu nasıl etkileyebileceğine dikkat çekti.
Finansal varlıklar düşük seviyelerde
Merkez Bankası’nın araştırmasına göre, Türkiye’de hanehalkının finansal varlık ve yükümlülüklerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı, MB’nin belirlediği OECD ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde. (Aşağıdaki grafiğe bakınız.)
Bu durumun temel nedeni olarak ise hanehalkının geleneksel olarak fiziksel altın ve konut gibi finansal olmayan varlıklara olan yüksek yönelimi gösterildi.
Banka, Türk vatandaşlarının evlerinde sakladığı yastık altı altınları ve kiradaki konutlarının değeri üzerinde değerlendirme gerçekleştirdi.
Evlerde ne kadar altın bulunuyor?
Raporda, 2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla hanehalkının finansal varlıklarının toplam değerinin 505 milyar ABD doları olduğu belirtilirken, kiradaki konutların değerinin ise 701 milyar ABD dolara ulaştığı kaydedildi.
Ayrıca ‘güvenli liman’ olarak tabir edilen yastık altındaki birikimlerin tahmini değeri 311 milyar ABD doları olarak hesaplandı.
Raporun içeriğinde, “Hanehalkının tasarruflarını finansal olmayan varlıklara yönlendirmesi, para politikasının tüketim eğilimleri üzerindeki etkisini geçici hale getirebilir ve bu durum bir ek risk teşkil edebilir” şeklinde ifadeler yer aldı.