Fransız hükümetinin yabancılara oturma izni veya vatandaşlık kazandırmak amacıyla uygulamaya koyduğu yeni dil testleri, kamuoyunda geniş bir tartışma yarattı.
Bu testlerin, o kadar zorlu olduğu iddia ediliyor ki, bazı Fransız vatandaşlarının bile bu sınavları geçemediği ifade ediliyor.
Geçmişte Fransa’da oturma izni (carte de séjour) almak isteyenler sadece bir ‘entegrasyon sözleşmesi’ imzalayıp Fransızca öğrenmeyi taahhüt ediyordu; yalnızca vatandaşlık başvurusu yapanlardan dil testi isteniyordu.
Ancak yeni düzenlemeyle, dil testinin seviyesinin en az ortaokul öğrencisi düzeyinde olması şartı getirildi. Uzun süreli oturma izni veya vatandaşlık için ise daha yüksek dil becerileri talep ediliyor.
60 BİN KİŞİ İZİN ALAMAYABİLİR
Yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi beklenen yeni göç yasasıyla ilgili hazırlanan etki raporu, sıkılaştırılan dil gereklilikleri dolayısıyla yaklaşık 60 bin kişinin Fransa’da kalma izni alamayabileceğini ortaya koydu.
Testlerin maliyeti 100 euro (3800 TL) olarak belirlenirken, bu uygulama, bir yıl önce kabul edilen ve sınır kontrollerini artırarak yabancı göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıran yasaların bir parçası. Hükümet, bu düzenlemelerin yabancıların entegrasyonunu desteklemek amacıyla gerçekleştirildiğini savunuyor.
VATANDAŞLAR BİLE GEÇEMEDİ
FranceInfo tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, yeni dil testlerinin Fransız vatandaşları için bile ciddi bir zorluk oluşturduğunu gösterdi.
Dil testlerine katılan 10 Fransız gönüllünden beşi yazılı sınavı başaramazken, beş yıllık lisansüstü eğitim alan bir edebiyat öğrencisinin de testten geçtiği belirtiliyor.