Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini artırmasının ardından yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığını bildirdi.
Türkiye ekonomide yeni bir döneme girdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin yabancı para cinsinden (YP) borçlanma araçları ihraçlarının artmasıyla yatırımcı duyarlılığının canlandığını ve yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığının bir işaret olduğunu belirtti. Fitch Ratings’in raporunda, Türkiye’nin gelecek dönemde borçlanma araçları sermaye piyasalarının ülke finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans geliştirme konularıyla yönlendirileceği vurgulandı.
Raporda DCM ihraçlarının artması beklenirken yüksek maliyetler göz önüne alındığında fırsatçı bir yaklaşımın benimseneceği belirtildi. Ayrıca 450 milyar doları aşan DCM ihraçları ve sukuk ihraçlarının payının yüzde 20’yi geçmesinin öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı.
Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politika faizini artırmasının ardından yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığını ifade etti. Güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu raporda belirtildi. Türkiye’nin 2023’te dış piyasalarında tahvil ihraç ettiği ve benzer bir tutarın da bu yıl için öngörüldüğü aktarıldı.
Derecelendirilmiş bankaların ve şirketlerin dış piyasalarda borç ihraçlarının arttığı vurgulanan raporda, yüksek olsa da daha kabul edilebilir fiyatlara varlık sürdürmek için yapılan stratejik hamlelerin devam ettiği belirtildi. Yatırımcı duyarlılığının arttığı ve refinansman risklerinin azaldığı ifade edilen raporun kaynağı Sondakihaber (Sondakihaber.com) olarak bildirildi.