New York Times Gazetesi İsrail-Filistin çatışmalarıyla ilgili haberlerde kullanılan ifadeler konusunda çalışanlarına dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Gazetenin yayınladığı kılavuzda, Filistin’e yönelik saldırılar için “soykırım” ve “etnik temizlik” gibi ifadelerin kullanılmaması talimatı verildi.
New York Times’un ABD merkezli olduğu ve İsrail’in Filistin saldırılarıyla ilgili bazı ifadelerin kullanılmasını yasakladığı belirtildi. İsrail ordusunun Filistinli sivilleri hedef aldığı bombardımanlarda, on binlerce kişinin hayatını kaybettiği haberler, gazetenin çalışanları arasında tartışmalara yol açtı.
Gazetenin editörleri Susan Wessling, Philip Pan ve yardımcıları tarafından hazırlanan kılavuzda, Gazze’deki saldırılar için “soykırım” ve “etnik temizlik” ifadelerinin kullanılmaması yönünde talimat verildiği ortaya çıktı. Ayrıca, Filistin’in “nadir durumlarda” yazılması ve “işgal altında” ifadesinin kullanılmaması gerektiği belirtildi.
The Intercept adlı basın kuruluşunun elde ettiği bilgilere göre, NYT’nin kılavuzunda Birleşmiş Milletler tarafından 1948’den beri kullanılan “mülteci kampları” ifadesinin de yer almaması gerektiği vurgulandı.
Gazetede çalışan bazı kişiler, yayınlanan haberlerde İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına “saygıyla” yaklaşıldığını ve bu durumun tarihsel bir bağlamla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
New York Times’un kullanılan dil konusunda tartışmalara neden olan kılavuzunun ilk kez kasımda hazırlandığı ve sürekli olarak güncellendiği belirtildi. Gazetenin, Filistin’e yönelik saldırılarda “katliam” gibi duygusal ifadelerden kaçınma politikasını benimsediği ifade edildi.
The Intercept’in raporuna göre, diğer ABD medya kuruluşları da öldürülen Filistinli siviller için “katliam”, “kıyım” gibi ifadelerden kaçınmaya çalıştığı belirtildi. NYT’nin ise İsrail ve Filistin arasındaki çatışmayı tarafsız bir şekilde ele almadığı ve bazı ifadeleri seçici bir şekilde kullandığı iddia edildi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarından en az 33 bin 899 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 76 bin 664 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazetenin bu konudaki tutumunun eleştirildiği raporda, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara tarafsız bir şekilde yaklaşılması gerektiği vurgulandı.