Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46 seviyesine yükseltti. Önceki tahminler, politika faizinin yüzde 42,5’te sabit kalacağı yönündeydi.
Kurul, gecelik borç verme faiz oranını da 300 baz puan artırarak yüzde 49’a çıkardı. Gecelik vadede borçlanma faiz oranı ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltildi.
TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından “Aylık Enflasyonda Yükseliş Bekleniyor” başlığıyla yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
“Enflasyonun ana eğilimi mart ayında bir düşüş göstermiştir. Ancak, aylık temel mal enflasyonunun nisan ayında, finansal piyasalardaki gelişmeler nedeniyle bir miktar artması beklenmektedir. Hizmet enflasyonunun ise daha yatay bir seyir izlemesi öngörülmektedir. Öncü veriler, yurt içi talebin ilk çeyrekte yavaşlasa da beklenenden yüksek seyrettiğini göstermekte ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını işaret etmektedir. Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin, küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları aracılığıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri dikkatle izlenmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olma özelliğini sürdürecektir.”
Kurul, para politikası alanındaki kararlı duruşun, yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasında real değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme aracılığıyla dezenflasyon sürecini desteklediğini belirtti. Ekonomi yönetiminin artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkılar sağlayacağı ifade edildi. Enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği belirtilirken, politika faizinin enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri doğrultusunda ihtiyaç duyulan sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulandı. Ayrıca, kurulun politika faizine dair atılacak adımları enflasyon görünümüne odaklanan, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yöntemle belirleyeceği ifade edildi. Belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı da kaydedildi.
Finansal piyasalardaki son gelişmeler doğrultusunda parasal aktarım mekanizmasını destekleyici ilave adımların hızlı bir şekilde atıldığı aktarıldı. Likidite koşullarının dikkatle izlenmeye devam edileceği ve likidite yönetimi araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı bilgisi verildi.