AB üyesi 20 ülkenin tek para birimi olan euronun küresel rezervlerdeki payı, 2023’te bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 20’ye geriledi. Bu bilgi Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından açıklandı.
Doların küresel rezervlerdeki ağırlığı devam ederken, Japon yeni ve diğer geleneksel olmayan rezerv para birimlerinin payları da artmaya devam ediyor.
ECB’nin verilerine göre, euronun uluslararası rezervlerdeki payı geçen yıl yüzde 21’den yüzde 20’ye gerilerken, bu düşüş 1 puanı buldu. Resmi açıklamaya göre, euronun payının azalması, uluslararası rezervlerdeki payın 2020’deki seviyelere geri dönmesine neden oldu.
ECB, İsviçre frangını desteklemek amacıyla İsviçre Merkez Bankası’nın yaptığı müdahaleler sonucunda euronun rezervlerindeki 35 milyar euro azalışı tahmin ediyor. Ayrıca, geçen yıl euronun borç ihraçlarındaki payı artarken, mevduat ve kredilerdeki payı ise düştü.
Diğer yandan, uluslararası işlemlerin euro cinsinden faturalanma oranı yüzde 51,7’den yüzde 51,9’a yükselirken, ABD doları, Japon yeni ve diğer geleneksel olmayan rezerv para birimlerinin paylarında artış görüldü.
ECB Başkanı Christine Lagarde, uluslararası para birimlerinin kullanımındaki değişimlere dikkat çekerek, dünyanın gelecekte daha parçalı hale gelebileceğini belirtti. Lagarde, euronun uluslararası statüsünün önemini vurgulayarak, Avrupalı politika yapıcıların euronun gelişmesi için gereken koşulları oluşturma sorumluluğunun arttığını söyledi.
Haber Kaynağı: Sondakihaber (Sondakihaber.com)