Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Euclid Teleskobu, evrenin derinliklerindeki görevi sırasında “gezinen dünyalar” keşfetti. Astronomların Samanyolu’nun uzak noktalarına bakmak için kullandığı teleskop, Orion Bulutsusu’nda 1500 ışık yılı uzaklıktaki dev bir toz ve gaz bulutunda çok sayıda “başıboş” gezegen tespit etti.
ESA, Euclid’i 6 yıllık bir görev kapsamında devreye aldı ve bu uzay tabanlı teleskopun maliyeti 1 milyar Euro. Bilim insanları, Euclid’ten elde ettikleri verilerle evrenin açıklanamayan yüzde 95’i hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor. İlk veriler, görünür ışıkta 11 milyon ve kızılötesinde 5 milyon nesne ortaya çıkardı. Bu nesneler arasında “başıboş” gezegenlerin yanı sıra evrenin ilk 1 milyar yılına ait yeni yıldız kümeleri, cüce galaksiler ve çok uzak, parlak galaksiler de yer alıyor.
Euclid’in fotoğraf çekme kapasitesi, James Webb Uzay Teleskobu’ndan 100 kat daha geniş ve Dünya’dan çekilenlere kıyasla 4 kat daha kaliteli görseller elde ediyor. “Başıboş” gezegenlerin yaklaşık 3 milyon yaşında olduğu tespit edildi ve Jüpiter’in en az 4 katı büyüklüğünde oldukları belirlendi. Astronomlar, bu gezegenlerin serbest hareket ettiklerini ve uzayda serbestçe dolaştıklarını belirtti. Bu durum daha önce de gözlemlense de bu ölçekteki gezegenlerin keşfedilmesi oldukça önemli.