Enflasyon ve Resesyon Endişeleri Devam Ederken, Makroekonomik Veriler Piyasaları Rahatlatıyor
Küresel ölçekte enflasyonla mücadele sürecinin resesyona yol açıp açmayacağına dair belirsizlikler ve Ortadoğu’daki çatışmaların yarattığı endişeler devam etse de, son dönemde açıklanan makroekonomik veriler piyasalardaki kaygıların sınırlı kalmasına yardımcı oldu.
Uzmanlar, bu hafta açıklanacak istihdam odaklı verilerin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki politikaları üzerinde belirleyici bir etki yaratabileceğini belirtirken, bu verilerin ABD ekonomisinin gidişatı hakkında daha fazla bilgi sunacağının altını çizdi.
Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları Gözlemlenecek
Bunun yanı sıra, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalar dikkatle izlenecek. Cuma günü açıklanan veriler, kişisel tüketim harcamalarının ağustosta aylık %0.2 artış göstererek beklentilerin altında kaldığını ortaya koydu.
Buna ek olarak, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı ayda aylık %0.1 ve yıllık %2.2 artış kaydetti. Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise ağustosta aylık %0.1 ve yıllık %2.7 oranında artış gösterdi; bu durum ise yıllık değişimin piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleştiği anlamına geliyor.
Uzmanlar, beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin, Fed’in iş gücü piyasasını desteklemeye ve faiz oranlarını indirmeye daha fazla odaklanabilme ihtimalini artırdığını vurguladı. Ayrıca, ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi eylülde yukarı yönlü revize edilerek 70.1 seviyesine yükseldi ve son 5 ayın en yüksek seviyesini gördü.
Büyük Faiz İndirimleri Beklentileri Artıyor
Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalarda önemli bir yere sahip. Cuma günü St. Louis Fed Başkanı’nın yaptığı açıklamalara göre, faiz oranlarının "kademeli olarak" düşürülmesi gerektiği ifade edildi. Yılın geri kalanında birden fazla 25 baz puanlık faiz indirimi beklenirken, iş gücü piyasasının daha da zayıflaması durumunda daha hızlı indirimlerin yapılabileceği belirtildi.
Para piyasalarında yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir indirim öngörülürken, kasım ayında %54 ihtimalle 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağı tahmin ediliyor.
Tüm bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %3.76 seviyelerinde işlem görürken, dolar endeksi 100.4 üzerinde başladı.
Altın ve Petrol Fiyatları Gözlemleniyor
Altının ons fiyatı Cuma günü %0.5 değer kaybederek, şu sıralarda önceki kapanışın %0.1 altında 2,655 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı da haftaya artışla başlamasının ardından %0.5 yükselişle 72.3 seviyelerine ulaştı.
Cuma günü, Dow Jones endeksi %0.33 ve S&P 500 endeksi %0.13 gerilerken, Nasdaq endeksi %0.39 oranında düştü. Ancak Dow Jones endeksi, gün içinde 42,628.32 puanı görerek rekor kırdı ve 42,313.00 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.
Almanya’nın Enflasyon Verisi Bekleniyor
Avrupa borsalarında Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, bugün Almanya’dan açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika değişimleri üzerindeki belirsizlikler sürerken, bölgede enflasyonist baskıların azalması ve ekonomik aktivitedeki durgunluk sinyalleri, ECB’nin daha güvercin bir tutum sergileyebileceğine işaret ediyor.
Cuma günü bölgede açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentileri Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Almanya’da DAX 40 endeksi %1.22 yükselmiş, gün içinde 19,491.93 seviyesini görebilmiştir.
Asya Piyasaları Karışık Bir Seyir İzliyor
Asya piyasalarında haftanın ilk işlem gününde karışık bir görünüm sergileniyor. Çin’de hükümetin açıkladığı ekonomik teşviklerin etkisi olumlu olurken, Japonya’da borsa sert bir şekilde geriledi. Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre, eylül ayı imalat sanayi PMI 49.8 ile beklentileri aşarken, hizmet sektörü PMI ise 50.0 seviyesinde yer aldı.
Japonya’da ise Liberal Demokrat Parti’nin başkanlık seçimini eski LDP Genel Sekreteri İşiba Şigeru kazanırken, bu durum piyasaları olumsuz etkiledi.
Japonya’da bugün açıklanan sanayi üretimi %3.3 oranında azalış gösterirken, perakende satışlar %0.8 artış sağladı.
Borsa İstanbul’un Seyri ve Yurt İçi Gelişmeler
Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, %0.53 azalarak 9,777.46 puandan kapandı. Dolar/TL ise %0.1 artışla 34.1694’ten kapandı ve yeni işlem gününde 34.1750 seviyesinden işlem görmekte.
Analistler, yurt içinde Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) ve aylık para ve banka istatistiklerinin yanı sıra, yurt dışında İngiltere’de büyüme, Almanya’da enflasyon ve ABD’de Dallas Fed imalat sanayi verilerinin yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı konuşmalarla birlikte, BIST 100 endeksinde 9,700 ve 9,600 seviyelerinin destek, 10,050 ve 10,200 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.