Eylül Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı: Yıllık Enflasyon Düşüş Gösterdi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ait enflasyon rakamlarını duyurdu. Aylık bazda enflasyon, yüzde 2,97 ile beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 51,97’den yüzde 49,38’e gerileyerek, 3 yıl sonra politika faizinin altına inmiş oldu.
Merkez Bankası, eylül ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu. Daha önceki ay olan ağustosta, aylık enflasyon yüzde 2,47 artış göstermiş, yıllık enflasyon ise yüzde 61,78’den yüzde 51,97’ye inmişti. Eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) nispeten yavaşlayarak aylık yüzde 2,2 artması bekleniyordu; yıllık enflasyonun ise yüzde 48,3 seviyesine düşmesi öngörülüyordu.
Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi ise, yüzde 42-43 civarında şekilleniyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türk-İş tarafından sağlanan öncü veriler, aylık enflasyonda yükselişe işaret etti. İTO’ya göre İstanbul’un enflasyonu eylül ayında aylık bazda yüzde 3,9 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 59,18’e geriledi. İTO verilerine göre eğitim kalemlerinde en yüksek fiyat artışları gözlemlendi.
Türk-İş, eylül ayında mutfak enflasyonunun hızlandığını bildirdi. Verilere göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,90 artarak, açlık sınırı 19 bin 830 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 liraya çıktı. Eylül ayında en yüksek artış, eğitim grubunda yüzde 14,21 olarak kaydedilirken, haberleşme grubunda aylık bazda yüzde 0,88 gerileme yaşandı.
Yıllık bazda en fazla artış ise yüzde 97,87 ile konut grubunda görüldü. Ulaştırma, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup olarak yüzde 26,60 ile öne çıktı. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE (B göstergesi) aylık bazda yüzde 3,22, yıllık olarak ise yüzde 48,23 olarak kaydedildi. Enerji ve diğer gıda harcamaları hariç C göstergesi, yıllık bazda yüzde 49,10’a düştü, çekirdek göstergede ise aylık artış yüzde 3,57 oldu.
Yürütülen fiyat analizleri sonuçlarına göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) yıllık artış yüzde 33,09’a gerilerken, aylık üretici enflasyonu yüzde 1,37 oldu.